CRNOGORCI TRAŽE JAMSTVA

Konstruktor bi mogao ostati bez posla stoljeća

19.12.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatski konzorcij Konstruktor mogao bi ostati bez "posla stoljeća" u Crnoj Gori ukoliko u predstojećih 60 dana ne osigura kvalitetna bankovna jamstva za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, pišu u subotu crnogorski mediji

Naime, Vijeće za izgradnju autocesta u Crnoj Gori, kojim predsjeda premijer Milo Đukanović, u petak je Konstruktoru, s kojim je sklopljen ugovor o koncesiji za gradnju autoceste od Bara do Boljara, novi rok od 60 dana za dostavu novih finacijskih jamstava.


Vijeće je, također, odlučilo da zbog uštede u vremenu započne preliminarne pregovore sa drugoplasiranim izvođačem s natječaja, grčko-izraelskom kompanijom AKTOR/HCH, ukoliko hrvatski graditelji ne ispune dogovorene rokove.

Vijeće je, kako pišu Vijesti, ocijenio da jamstva koje je prošli tjedan predao hrvatski Konstruktor "ne jamče konačno zaključivanje financijskih ugovora, zbog čega treba uzeti u obzir i alternativna rješenja".

Hrvatski konzorcij je prošli tjedan dostavio financijska jamstva Zagrebačke banke i Unicredita kredita, ali je i zatražio produljenje roka kako bi osigurao podršku međunarodnih financijskih institucija koje nude manje kamate.

Konstruktor je 9. prosinca crnogorskoj vladi dostavio bankarsko jamstvo, vrijedno 1,04 milijarde eura za dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa

Na natječaju za izgradnju autoceste od Bara do Boljara (na granici sa Srbijom) najpovoljniju ponudu dao je Konstruktor, koji je vrijednost projekta procijenio na 2,77 milijardi eura, s udjelom Crne Gore od 1,74 milijarde, dok je grčko-izraelska tvrtka radove procijenila na 3,92 milijarde eura.

Početak izgradnje autoceste od Bara do Boljara svečano su 15. listopada označili premijeri Hrvatske, Crne Gore i Srbije Jadranka Kosor, Milo Đukanović i Mirko Cvetković.