semafor koalicija

Konačno pao dogovor: SPD, liberali i Zeleni slagat će novu njemačku vladu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2021 14:54
  • Objavljeno 15.10.2021 u 13:37
Robert Habeck, Annalena Baerbock, Olaf Scholz, Christian Lindner, Norbert Walter-Borjans i Saskia Esken

Robert Habeck, Annalena Baerbock, Olaf Scholz, Christian Lindner, Norbert Walter-Borjans i Saskia Esken

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Socijaldemokrati koji su prikupili najviše glasova na parlamentarnim izborima krajem rujna u Njemačkoj te Zeleni i liberali objavili su u petak da su postigli pripremni sporazum o sastavljanju vlade.

"Zapravo smo uspjeli usuglasiti dokument. To je jako dobar rezultat, pokazuje jasno da se može sastaviti vlada u Njemačkoj", rekao je socijaldemokrat Olaf Scholz, vjerojatni budući kancelar.

“Mi smo uvjereni u to da možemo sastaviti ambiciozni i održivi koalicijski ugovor”, stoji u priopćenju koje je izdano nakon završetka pripremnih razgovora u petak prije podne.

U sljedećih nekoliko dana predsjedništva triju stranaka bi trebala prihvatiti prijedlog o početku koalicijskih pregovora.

“Razgovori su prošli u izrazito ugodnoj i konstruktivnoj atmosferi”, rekao je nakon pripremnih razgovora socijaldemokratski kandidat za kancelara i budući kancelar u slučaju uspješnog okončanja koalicijskih pregovora, Olaf Scholz.

On je kazao da među najveće zadaće koje stoje pred koalicijom spada okretanje obnovljivim izvorima energije.

“Radi se o najopsežnijoj industrijskoj modernizaciji u Njemačkoj u posljednjih 100 godina”, rekao je Scholz koji je u dosadašnjoj vladi Angele Merkel obnašao funkciju vicekancelara i ministra financija.

Predsjednik FDP-a Christian Lindner je rekao kako je tzv. semafor-koalicija, nazvana tako po bojama stranaka: crvena (socijaldemokrati), žuta (liberali) i zelena, jamstvo za temeljnu modernizaciju njemačkog društva.

“Već dugo vremena Njemačka nije imala usporedivu šansu za modernizaciju društva, gospodarstva i države”, rekao je Lindner.

Dopredsjednica stranke Zeleni Annalena Baerbock je istaknula potrebu za temeljnom modernizacijom Njemačke.

“Za to nam je potreban čvrsti konsenzus, a ne samo nekoliko dodirnih točaka”, rekla je Baerbock.

Kako javljaju njemački mediji, stranke su tijekom pripremnih pregovora uspjele postići dogovor oko nekoliko spornih tema.

Tako bi minimalna satnica, za što su se zalagali SPD i Zeleni a protivio se FDP, treba biti podignuta na 12 eura.

Zeleni su odustali od zahtjeva za uvođenjem opće maksimalne brzine u Njemačkoj na 130km/h, a SPD i Zeleni su, kako bi izišli u susret FDP-u, odustali od podizanja poreza za više platne skupine.

Pregovarači su najavili kako će se s konkretnim pregovorima i sastavljanju koalicijskog ugovora započeti “što je prije moguće”, vjerojatno već sljedećeg tjedna.

Nakon parlamentarnih izbora 26. rujna na kojima je SPD tijesno pobijedio ispred demokršćanske Unije CDU/CSU u obzir su dolazile koalicije SPD-a, zelenih i liberala te Unije, zelenih i liberala, od čega se nakon početnih razgovora odustalo.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!