HAŠKI SUD OBJAVIO

Konačna presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne 29. studenoga

05.10.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Prizivno vijeće Haškog suda objavilo je da će konačnu presudu u slučaju šest čelnika Herceg-Bosne kojima se sudilo za zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini izreći 29. studenoga 2017. godine.

Presuda će biti donesena 13 godina od početka procesa i samo mjesec dana prije zatvaranja Haškog suda koji prestaje s radom sa zadnjim danom ove godine.

Haški je sud šestoricu Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata kojemu je na čelu stajao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić, koji nije nazočio žalbenoj raspravi, na 10 godina zatvora.

Sva šestorica uložila su žalbe na presudu kao i tužiteljstvo.

Optuženici u slučaju Herceg-Bosna Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL