na pragu dogovora

Komšić bi u vlast u BiH zajedno s oporbom, uvjet je da u njoj ne bude Dodik

21.11.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pripravan je priključiti svoju stranku oporbenom bloku bošnjačkih i građanskih stranaka koji se s HDZ BiH dogovora o uspostavi vlasti, a njegov uvjet je da se iz tih kombinacija, kao partner iz Republike Srpske, isključi stranka predvođena Miloradom Dodikom

Oporbeni blok od osam stranaka, kojega predvode Narod i pravda (NiP), SDP BiH i Naša stranka (NS), na pragu je dogovora s HDZ-om o koaliranju na razini države i Federacije BiH, a potpisivanje sporazuma o tom savezu moguće je već ovog tjedna, što je najavio i čelnik najveće hrvatske stranke Dragan Čović.

On je u subotu, nakon susreta s Dodikom u Mostaru, kazao kako očekuje da bi nova vlast, uspostavljena na temelju rezultata izbora od 2. listopada, mogla profunkcionirati do Božića.

Čović je pritom ponovio kako je Komšićeva Demokratska fronta (DF) jedini partner kojega HDZ BiH ne želi, no iz oporbenog bloka, koji dogovara koaliciju, ranije su pozivali upravo Komšića da im se priključi, iako je on protekle četiri godine bio koalicijski partner Stranke demokratske akcije (SDA).

Komšić je na tu ponudu po prvi put odgovorio u ponedjeljak, kazavši kako je na to načelno spreman, no inzistira na tome da SDP BiH glasovima svojih zastupnika u Narodnoj skupštini RS onemogući da Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobije kontrolni paket u Domu naroda parlamenta BiH, odnosno četiri od pet zastupnika u klubu Srba.

"Ako je SDP spreman podržati oporbenog delegata (za Dom naroda) i na taj način otvoriti mogućnost formiranja Vijeća ministara bez SNSD-a, DF je još spremniji pratiti SDP", izjavio je Komšić.

U parlamentu Republike Srpske o glasovima iz kluba "Pokret za državu", kojega čine tri stranke sa sjedištem u Federaciji BiH uključujući SDP, ovisi hoće li SNSD dobiti tri ili četiri zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta.

Zbog načina odlučivanja u tom tijelu četiri zastupnika imaju mogućnost kontroliranja cjelokupnog zakonodavnog procesa na državnoj razini. Ukoliko Dodik dobije samo tri zastupnika, a oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) dva otvara se mogućnost da se vlast na državnoj razini uspostavi bez SNSD-a. To sada ponovo zagovara Komšić, a ranije su kao svoju želju isticali i predstavnici oporbene "osmorke" iz Federacije.

Čović i Dodik su pak u subotu nakon susreta u Mostaru izjavili kako među njima postoji čvrst dogovor o suradnji odnosno koaliranju.

"Vidjet ćemo kako ćemo složiti Dom naroda", kazao je tada Čović dodajući kako "matematiku" svatko radi na svoj način, no partnerstvo HDZ BiH i SNSD-a, kako je istaknuo, ostaje "nedodirljivo".