REHN O MEDIJACIJI

'Komisija će raditi prema međunarodnom pravu'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 15:15
  • Objavljeno 09.03.2009 u 15:15
oli rehn

oli rehn

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Europska komisija pozdravila je hrvatsku odluku o prihvaćanju inicijative za uključivanje skupine pod vodstvom Marttija Ahtisaarija u rješavanje graničnog prijepora, što bi trebalo pomoći nastavku hrvatskih pristupnih pregovora te je istaknula da će se posredništvo temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi

'Pozdravljam odluku hrvatske vlade i parlamenta kao daljnji korak prema europskom uključivanju koje bi trebalo pomoći u rješavanju graničnog pitanja i omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. Proučavamo pojedinosti i hrvatskog i slovenskog stajališta, a naravno svaka vrsta europske pomoći temeljit će se na međunarodnom pravu i sudskoj praksi', izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn

Hrvatski državni vrh u ponedjeljak je odlučio prihvatiti inicijativu Europske komisije o posredovanju Ahtisaarijeve skupine, no ona bi trebala Hrvatskoj i Sloveniji pomoći u pripremi za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ).

Rehn je najavio da će se u utorak u Bruxellesu sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, kako bi razgovarali o mandatu i ulozi posredničke skupine.

Na pitanje očekuje li da će Međuvladina konferencija o pristupanju biti održana kako je predviđeno 27. ožujka i da će Slovenija deblokirati hrvatske pristupne pregovore, Rehn je rekao da 'ne želi ulaziti u pojedinosti. Sada znamo parametre i namjeravamo nastaviti naše razgovore, a dio toga je najprije rješavanje graničnog pitanja i paralelno s tim ukidanje blokade pregovora kako bi Hrvatska mogla dostići cilj tehnički završiti pregovore do kraja ove godine, što je realno pod uvjetom da se ubrzo ukine blokada pristupnih pregovora, na čemu se radi'.

U usuglašenom tekstu koji je u ponedjeljak objavio hrvatski državni vrh te je kao priopćenje podijeljen novinarima ističe se da Hrvatska pozdravlja i prihvaća inicijativu koju je iznio povjerenik Rehn.

Kaže se, međutim, da 'posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnoga spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu te u formuliranju prijedloga rješavanja ostalih pitanja'. U priopćenju stoji, među ostalim, i da 'u skladu s dosadašnjom praksom i temeljnim načelima djelovanja EU, Hrvatska očekuje trenutnu deblokadu svojih pristupnih pregovora'.

Slovenska vlada je prije desetak dana načelno prihvatila inicijativu Europske komisije, ali je istaknula da bi posrednici trebali crtati granicu.

Rehn je prošli tjedan pozvao obje zemlje da prihvate inicijativu, ali bez postavljanja uvjeta koji bi praktički značili njezino odbijanje.

Istoga dana (3. ožujka) oglasio se i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, koji je kazao da bi posrednička stručna skupina za rješavanje hrvatsko-slovenskog prijepora pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, koju je predložio Rehn, pogodovala slovenskoj strani.

'U ovoj sam situaciji sto posto na strani Hrvatske! Ne možete raditi medijaciju bez legalnog okvira pod okriljem Međunarodnog suda pravde', rekao je Swoboda.

'Komisija koju je predložio Olli Rehn bila bi pristrana, tako da bi pogodovala slovenskoj strani. U tom prijedlogu nije dovoljno uzeti u obzir položaj Hrvatske', naglasio je Swoboda.

Također je rekao da bi prijepor sa Slovenijom mogao produljiti pristup Hrvatske EU.

'Cijela situacija produljit će pristup Hrvatske u Europsku uniju, tako da pristupni pregovori mogu završiti do kraja 2010, a onda pristupna procedura traje još godinu i pol dana. Smatram kako je realno da Hrvatska postane članica Europske unije 3. siječnja 2012.', ocijenio je Swoboda.

Na usuglašeni hrvatski stav reagirao je i slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar koji je ocijenio kako pristanak Hrvatske na medijaciju s određenim uvjetima predstavlja pozitivan korak naprijed, ali da je taj korak možda premalen. Žbogar je na kraćoj konferenciji za novinare kazao da 'ako je konačno stajalište onakvo kako je preneseno u izjavi za javnost, onda Hrvatska sužava mogućnosti uspjeha medijacije'.

Sada imamo pozicije dviju zemalja, koje su obje donekle nejasne i sada ih treba proučiti i pokušati ih približiti, kazao je izvor iz Europske komisije, koji je želio ostati neimenovan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi