DRVOREDI METROPOLE

Kome i zašto smeta drvored u Gajevoj ulici?

29.11.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Nakon što je Zelena akcija upozorila da zagrebačka gradska uprava opet kani rušiti drvored u Gajevoj ulici u centru Zagreba, stabla su, zasad, uglavnom ostala na mjestu, a neka su doživjela zamjensku sadnju. No koji su daljnji planovi i zašto su i prije cvijeća na Cvjetnom trgu gradskim ocima stabla, i to ne samo u Gajevoj ulici, postala živa muka, pitanja su na koja tportal tjednima čeka odgovore nadležnih

'Drvetu treba davati ljubavi kao čovjeku i šaptati mu kao ženi. Tko je posadio jedno drvo, pomogao je opstanku i pridonio budućnosti. Znam svako drvo u gradu i nesretan sam kada idem gradom i vidim usahlo drvo, to je kao da je umro čovjek', kazao je prije četiri godine gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a iz tog vremena datira i još jedna od njegovih vizija: 'Moj je ideal taj da vjeverica sa Sljemena može doći do Save skačući s drveta na drvo.'

No valja reći da je prigoda tadašnjega predstavljanja aplikacije Zagrebačkih šuma bila tek jedna u nizu Bandićeva višekratnog iskazivanja ljubavi spram bilja i drveća. Tim više zbunjuje zašto već mjesecima ispada da se prema stablima Grad ponaša kao Saruman prema Entima. Odnosno, poput čarobnjaka iz trilogije 'Gospodara prstenova' koji se okrenuo i protiv naroda Enta - ogromnog drveća i uništio polovinu njihovih šuma.

Ipak, do rušenja čak 15-ak stabala u Gajevoj ulici, koje se navodno trebalo zbiti jutros, nije došlo, no prijašnji drvoredi u Masarykovoj i Medvedgradskoj ulici nisu bili te sreće, a nepoznato je i hoće li doći do njihove obnove.


Da se navodno planira sječa drvoreda na dijelu rekonstruirane Gajeve ulice, upozorili su temeljem dojava iz Grada, još prije više od tri tjedna iz Platforme 1POSTOZAGRAD i uzbunili duhove jer su građani pored cirkusa na Cvjetnom trgu, ostali zabezeknuti najnovijim potezom gradskih službi. Aktivisti su uz podršku javnosti uputili apel da se stabla očuva jer je 'svako uklanjanje zdravog drvoreda koji u Gajevoj raste desetljećima i čini dio te ulice apsolutno neprihvatljivo i predstavljalo bi urbicid'.

Nije čak ni dugo trebalo da se oglasi i Bandić te je nakon par dana opovrgnuo da će se u Gajevoj rušiti drveće. Odnosno, kako je tada kazao - rušenja će biti samo u slučaju 'tri do četiri gorska javora koje je uhvatila crvotočina, ali i njih će se odmah zamijeniti istima od sedam metara'. I doista, prije otprilike dva tjedna neka stara i bolesna stabla posječena su i zamijenjena mladicama.



Tko i zašto ruši stabla u Gajevoj?

No sinoć je opet alarm za Gajevu upalila Zelena akcija dobivši informaciju, kako su objasnili, od više osoba iz stručnih službi Grada Zagreba te anonimnog građanina i poziva preko Zelenog telefona, da je po nalogu Grada za jutros predviđeno hitno rušenje 15-ak stabala u toj ulici. Hitno su sazvali konferenciju za medije i jutros se nacrtali u Gajevoj, a pažnju je brzo privukla i navodna gradonačelnikova zabrana rušenja stabala uz obrazloženje o 'slobodi vjeverica', kao aluzija na ranije Bandićeve riječi koju je nepoznat netko postavio na stabla.

'Uslijed neadekvatnih radova spuštena je razina ulice i stabla su tako reći ostala visjeti u zraku i izgleda da je jedini način na koji Grad namjerava riješiti taj problem sječom drvoreda', ustvrdio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Međutim, bizarnu situaciju nisu znali objasniti ni radnici Zrinjevca u Gajevoj ulici koji su jutros aktivistima i novinarima kazali da čekaju naloge za daljnje postupanje. Zelena akcija neslužbeno je saznala da se odustalo od sječeplaniranih 16 stabala i da će se možda posjeći samo četiri od kojih dva sigurno jer su jako nagnuta i opasna. Službenih informacija oko rušenja, međutim, i dalje nema jer na brojna pitanja tportala oko toga što se i zašto oko sječe uopće planiralo, koja je tportal i ranije uputio Gradu i gradonačelniku, odgovora još nema.

Šturo se oglasio samo Zagrebački holding kazavši tportalu da 'djelatnici podružnice Zrinjevac, sukladno nalogu nadležnih gradskih ureda, u Ulici Ljudevita Gaja trenutačno obavljaju zamjensku sadnju pet stabala'.

Kad će narasti stablo u Masarykovoj?

Nastavak je to niza neobjašnjiva ponašanja gradskih institucija koje, da spomenemo samo posljednjih nekoliko mjeseci, bez sankcija dopuštaju kome god na pamet padne rušiti gradska stabla iz privatnih interesa. Naime, u lipnju ove godine zbog terase je ilegalno srušeno drvoredno stablo u Masarykovoj ulici za potrebe tamošnje Slastičarnice Zagreb. I premda su nadležna gradska tijela, a riječ je o Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Komunalno redarstvo, utvrdila da je vlasnik to izveo bez ikakvih dozvola, a narušen je i autorski rad, do danas zamjensko stablo nije posađeno.

Početkom studenog već drugi put posječen je drvored lipa u Medvedgradskoj ulici ispred budućeg hotela u bivšem trgovačkom centru Cascade, a popločan je u dobrom dijelu i zeleni pojas u kojem je rastao. Podsjetimo, nakon što je zbog izgradnje centraprvi put drvored posječen, zeleni je pojas nakon građanskih prijava vraćen, a investitor je platio kaznu. No što se, kako i zašto dogodilo i je li ovaj put drvored – koji predstavlja javno vlasništvo - trajno uklonjen, opet su, baš kao i u slučaju Gajeve i Masarykove, pitanja na koja tportal već tjednima od Grada traži odgovore.

Njih čekamo i na pitanje hoće li, kako već nekoliko godina aktivno traži nekoliko stotina stanara Berislavićeve i okolnih ulica, u tu ulicu biti vraćen nekadašnji drvored koji bi minimalno remetio prostor namijenjen parkiranju u toj ulici, a bitno povećao kvalitetu njezina javnog prostora?

Zagreb općenito ima vrlo malo starih stabala jer ih se nepotrebno siječe iako drveće za grad ima iznimnu važnostjer pridonosi ugodnijem ambijentu i bioraznolikosti, pročišćuje zrak i regulira temperaturu i vlažnost, smanjuje zagađenje bukom te prašinu i radijaciju, a ljeti stvara hlad.

No do tropskih vrućina još je daleko, a kako je sada prosinac i vrijeme adventa, možda se barem netko stigne upitati kako je moguće da se na brojna preživjela stogodišnja stabla zašarafilo svu elektriku za zagrebačku zimsku čaroliju?