dan europe

Komadina: Hrvatska je dala veliki doprinos pobjedi nad fašizmom

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2021 13:35
  • Objavljeno 09.05.2021 u 13:35
Zlatko Komadina

Zlatko Komadina

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Zlatko Komadina, SDP-ov kandidat za još jedan mandat primorsko-goranskog župana u nedjelju je rekao kako je Hrvatska dala veliki doprinos antifašističkoj borbi i pobjedi nad fašizmom u Europi, dodavši da je 'sramota da dvije trećine mladih ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina'.

Komadina je u Rijeci održao konferenciju za novinare na kojoj su se predstavila i trojica kandidata s liste koalicije stranaka SDP-PGS-IDS-HSU-HSS za Županijsku skupštinu.

Rekao je kako mu je drago što na današnji dan, s mjesta koje simbolizira ujedinjenje županije i Rijeke, kod Spomenika oslobođenja na Delti, svim građanima županije može čestitati Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Dodao je da Hrvatska Dan pobjede mora slaviti časno jer je dala veliki doprinos antifašističkoj borbi i pobjedi nad fašizmom u Europi. Svaka bi se zemlja ponosila time, a njemu se, kaže Komadina, "nažalost čini da se službene državne vlasti ponekad srame naše časne povijesti."

"Sramota je za Hrvatsku da dvije trećine mladih ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina. To je rezultat krive državne politike i lošeg obrazovnog sustava, njima na čast, a mi znamo našu povijest", ustvrdio je.

Komadina je kazao da je Hrvatska, slijedom stečevina stvaranja moderne Europe, članica EU, i kako s ponosom može reći da je Primorsko-goranska županija u vrhu županija po povlačenju sredstava EU.

Vjeruje da će se nastaviti s kandidiranjem projekata škola, bolnica i domova za starije osoba i da će se i nadalje dobivati sredstva za kapitalnu izgradnju.

U nastavku su se predstavila trojica kandidata s liste koalicije stranaka SDP-PGS-IDS-HSU-HSS za Županijsku skupštinu.

Predsjednik PGS-a i drugi kandidat na županijskoj listi Darijo Vasilić rekao je da Primorsko-goranska županija ostvaruje suficit javnih prihoda u odnosu na izdatke od 800 milijuna kuna godišnje.

"Jasno želimo reći svima koji šetaju po županiji i govore kako ulažu državne novce u luke, prometnice, škole, da je to novac gospodarstva i građana ove regije i da ulažu samo višak novca koji ova županija ostvaruje svake godine", ustvrdio je.

Vasilić je istaknuo da je županija i u ovoj godini ostvarila suficit proračunskih prihoda, da ima snažan financijski potencijal kojim prati europske projekte i vlastite projekte u županiji.

Dosadašnji županijski vijećnik Željko Lambaša (SDP) rekao je da je suradnja i pomoć županije prema lokalnim jedinicama i ravnomjernom razvoju na zavidnoj razini, bez stranačkog predznaka.

Spomenuo je Platak, kazavši da je u tom rekreacijsko-sporskom centru, u koji je županija uložila znatna sredstava, i danas puno izletnika.

Viktor Peršić (SDP), inače ravnatelj opatijske Thalassotherapije, naveo je da se više od pola županijskog proračuna odnosi na zdravstvo. Smatra da je zdravstvo pokazalo da se može nositi s problemima, primjerice u koronakrizi, i da se ulaganje u izvrsnost isplati.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!