ODMETNUTI MARKSISTI

Kolumbijski gerilci ne priznaju primirje i nastavljaju borbu

07.07.2016 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon što je krajem prošlog mjeseca u Havani potpisan povijesni sporazum o prekidu vatre između kolumbijske vlade i gerilske skupine FARC, čime su ostvareni svi uvjeti za okončanje posljednje značajnije ljevičarske pobune u Latinskoj Americi nakon više od pet desetljeća ratovanja, FARC-ov ogranak pod zapovjedništvom Armanda Riosa najavio je danas kako se povlači iz pregovora o prestanku neprijateljstava te kako nastavlja borbu

'Odlučili smo kako neće doći do demobilizacije i kako nastavljamo borbu za svrgavanje moćnika, bez obzira na to što je dio FARC-a pristao na šestomjesečni prekid vatre', izjavio je Rios za radio Caracol.


Podsjetimo, sporazum, rezultat trogodišnjeg pregovaranja, trebao bi ovih dana stupiti na snagu nakon potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma. Zemlje koje su posredovale u ovom povijesnom dogovoru su priopćile da su i Kolumbija i FARC pristali položiti oružje unutar 180 dana od konačnog mirovnog sporazuma.

Sporazumom su uspostavljeni modaliteti o 'razoružanju, jamstvu sigurnosti za gerilce i borbi protiv organiziranog kriminala'.

U desetljećima dugom građanskom ratu poginulo je više od 220.000 ljudi, a milijuni su morali napustiti svoje domove.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je da bi konačni mirovni sporazum mogao biti potpisan sljedećeg mjeseca. 'Danas je povijesni dan za našu zemlju nakon više od 50 godina sukoba, mrtvih, atentata i boli. Stavili smo točku na oružani sukob s FARC-om', rekao je na službenoj ceremoniji u Havani, dodavši kako će se konačni sporazum potpisati u Kolumbiji.

Potpisivanju  sporazuma o prekidu vatre uz Santosa je sudjelovao zapovjednik FARC-a Rodrigo Londono, a svečanosti u Havani nazočili su i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te predsjednici Kube, Venezuele i Čilea te norveški ministar vanjskih poslova.
433394,397244,264207,269484