ZASTAVA S KNINSKE TVRĐAVE

Kolinda sporni poklon darovala silovanim ženama

19.11.2014 u 12:52

Bionic
Reading

Zastavu s kninske tvrđave koju je tamošnja gradonačelnica Josipa Rimac darovala Kolindi Grabar Kitarović, završila je u rukama članica udruge Žene u Domovinskom ratu, među kojima je mnogo žrtava ratnog silovanja

'Zastavu hrvatske snage i pobjede s kninske tvrđave, kao simbol zajedništva sa ženama koje su tijekom Domovinskog rata preživjele strahote ratnog zločina silovanja poklanjam vukovarskoj Udruzi Žene u Domovinskom ratu. Obećajem da ću sav svoj autoritet buduće predsjednice Republike Hrvatske usmjeriti k tome da se zločinci napokon izvedu pred sud i odgovaraju za zločine koje su počinili. Ako je itko zaslužio ovu zastavu, ovaj simbol pobjede, zaslužile ste vi, Sunčice, hrabre žene Vukovara. Hvala vam!' napisala je predsjednička kandidatkinja HDZ-a na svom Facebook profilu uz fotografiju na kojoj predaje članicama udruge zastavu.


Ta je zastava predmet političkog prepucavanja već nekoliko dana. Danas je zbog ovog slučaja tražena i stanka u Saboru te se nakon nje povela žustra rasprava. Grabar Kitarović, isticali su zastupnici HDSSB-a, SDP-a, Laburista i nezavisni, tu zastavu nije smjela prihvatiti i treba je vratiti u kninski muzej, no iz HDZ-a su branili potez Josipe Rimac tvrdeći da se kninska zastava davala i drugima, primjerice udruzi navijača, biciklistima koji su išli na Dinaru.

'Ne radi se o originalnoj zastavi iz '95. (kada je u Oluji oslobođen Knin), ona je u muzeju, nego o zastavi službenom suveniru Grada Knina', rekao Gordan Jandroković (HDZ), koji drži da je rasprava na tu temu ispod razine parlamenta.

Najglasniji u osudi poteza kninske gradonačelnice bio je HDSSB. 'Poklanjati hrvatsku zastavu bilo kome znači da HDZ smatra da je Hrvatska HDZ, no Hrvatsku nije stvorio HDZ, već hrvatski narod i oni koji nisu pripadnici hrvatskog naroda, a stali su u obranu Hrvatske', naglasio je Dinko Burić.