HRVATSKO-SRPSKI PRIJEPORI

Dačić tvrdi da se sastao s predsjednicom, ona demantira: Sreli smo se na hodniku

24.09.2019 u 10:01

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik vlade Srbije i šef diplomacije Ivica Dačić imao je niz kraćih susreta s visokim službenicima iz regije i svijeta uoči početka 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, priopćilo je srpsko ministarstvo vanjskih poslova, a među njima je bio i susret s Kolindom Grabar Kitarović. Zanimljivo, hrvatska predsjednica na svom je Twitteru izvijestila o bilateralnim susretima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, predstavnicima Googlea i Svjetske židovske organizacije, dok je susret sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova - prešutjela

Kako je navedeno u priopćenju srpskog ministarstva vanjskih poslova, u sjedištu Ujedinjenih naroda Ivica Dačić kratko je razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i predsjedajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, prenosi N1.

Nisu navedene teme o kojima su razgovarali, javljaju agencije.

Iz Ureda predsjednika tvrde kako u New Yorku nije održan bilateralni sastanak hrvatske predsjednice i srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. 'Hrvatska je delegacija srpsku delegaciju srela na hodniku, kao i desetke drugih', komentar je iz Ureda predsjednice na priopćenje srpskog Ministarstva vanjskih poslova o susretu hrvatske predsjednice i Dačića, a prenosi N1.

"Ako predsjednica nekog pozdravi, to nije bilateralni sastanak", navode. Sastanka nije bilo niti je u planu, dodaju iz Ureda predsjednice.

Predsjednica RH boravi u New Yorku povodom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kojoj će se obratiti u utorak.

U ponedjeljak se sastala s glavnim tajnikom te organizacije Antonijem Guterresom, s kojim je razgovarala o 'situaciji na jugoistoku Europe, posebice o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova' te o tome što će Hrvatska kao 'lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja'.

'Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije', otkrila je predsjednica.

  • +10
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Srbijanski državni vrh ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova s većinski srpskim stanovništvom za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka dok su SAD i nedavno Austrija istaknuli da bi mogli prihvatiti takvo rješenje.

Predsjednica je kritizirala ideju razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s albanskim predsjednikom Hashijem Thacijem, a koji je mijenjao mišljenje po tom pitanju.

Grabar Kitarović je dodala kako je Guterresa zanimalo i što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Europskom unijom te 'kako ćemo to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susjedstvo'.