ODLIČNA PRILIKA

Kolinda Grabar Kitarović: 'Veseli me i počašćena sam nominacijom!'

10.06.2020 u 19:17

Bionic
Reading

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nominirana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). 'Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša - promotora Lijepe naše', napisala je Grabar Kitarović na Twitteru

Kako se navodi na službenoj stranici Međunarodnog olimpijskog odbora, predloženo je pet kandidata od strane Izvršnog odbora te organizacije: Maria de la Caridad Colón Ruenes iz Kube, princeza Reema Bandar Al-Saud iz Saudijske Arabije, Battushig Batbold iz Mongolije, slavni atletičar Sebastian Coe iz Velike Britanije te Kolinda Grabar Kitarović iz Hrvatske.

Njihovo imenovanje bit će potvrđeno na virtualnoj sjednici MOO-a koja će se održati 17. srpnja.

'S izborom ovih pet kandidata MOO i cijeli olimpijski pokret će dobiti na širini vrijednih vještina i stručnosti. Također povećamo broj ženskih članova na 39', rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach, dodajući da s predložene tri ženske kandidatkinje MOO 0ponovno demonstrira posvećenost promoviranju rodne jednakosti među svojim vodstvom'.

Englez Sebastian Coe, dvostruki olimpijski pobjednik na 1.500 m, nije bio na popisu u prosincu prošle godine kada je objavljen popis nominiranih, a Bach je tada izjavio da kandidatura dvostrukog Britanca nije podržana zbog rizika od 'sukoba interesa', ali da su mu 'vrata i dalje otvorena'.

Coe je također i predsjednik savjetodavne tvrtke CSM čije su aktivnosti u olimpijskom pokretu stvarale sukob interesa.

'Ono što se promijenilo je da je Coe promijenio svoj status unutar tvrtke u kojoj je direktor za što će biti podnesena potrebna dokumentacija do srpnja', rekao je u srijedu Bach.

  • +23
Kolinda Grabar Kitarović na finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša pozdravio je kandidaturu Grabar Kitarović u Izvršnom odboru Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

'Jako smo zadovoljni samom mogućnošću da bi Hrvatska mogla imati novog predstavnika u MOO-u, nakon bivšeg čelnika HOO-a te aktivnog, a sada počasnog člana MOO-a, Antuna Vrdoljaka, koji je dao ogroman doprinos stvaranju, priznavanju i ugledu Hrvatskog olimpijskog odbora u svijetu. Čestitamo gospođi Kolindi Grabar Kitarović već na samoj kandididaturi, budući da je uvrštena među pet kandidata i kandidatkinja na osobni prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha. Vjerujemo da će članstvom u tom prestižnom tijelu pridonijeti i daljnjoj afirmaciji hrvatskog sporta te zaštiti njegovih interesa. Ovaj čin ujedno je i veliko priznanje hrvatskom sportu', istaknuo je Mateša s dubokim uvjerenjem da će Grabar Kitarović biti izabrana u vodeće tijelo svjetskog olimpizma.

Međunarodni olimpijski odbor je neprofitna međunarodna organizacija koji čine volonteri, a posvećena je izgradnji boljeg svijeta kroz sport, navodi se na kraju priopćenja, uz dodatak da MOO 'redistribuira više od 90 posto svojih prihoda širem sportskom pokretu, što znači da svakoga dana ekvivalent 3,4 milijuna dolara ide za pomoć atletičarima i sportskim organizacijama na svim razinama širom svijeta'.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, MOO je organizacija koja rukovodi olimpijskim pokretom, a osnovna joj je zadaća osigurati redovito održavanje Olimpijskih igara, nadzirati njihove pripreme i provedbu. Ima i isključivo pravo odlučivanja o olimpijskoj zastavi, himni i simbolima. Osnovan je 1894. u Parizu, a od 1914. sjedište mu je u Lausannei.

Članovi MOO-a biraju se među državljanima zemalja s priznatim nacionalnim olimpijskim odborom i oni nisu izaslanici svojih zemalja u MOO-u, nego su predstavnici MOO-a u svojim zemljama. Početkom 21. stoljeća bila su u MOO učlanjena 202 nacionalna odbora. Izvršni odbor čine predsjednik, dopredsjednik i 10 članova, piše Hrvatska enciklopedija.

Biografije s fotografijama nominiranih članova mogu se vidjeti ovdje.