UNOSAN POSAO

Koliko Saudijska Arabija zaradi od hadža?

26.10.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Odlazak u Saudijsku Arabiju i obavljanje hadža veliki je događaj u srcima muslimana, ali i događaj tijekom kojeg se 'vrte veliki novci', prenosi srpski B92. Tome u prilog ide činjenica da je gospodarska komora Saudijske Arabije prošle godine imala prihod od 7,7 milijardi eura za samo deset dana

Restorani, putničke agencije, aviokompanije i mobilni operateri zarade mnogo novca, a vlada profitira zahvaljujući porezima. U svetom gradu Meki, rodnom mjestu islama, najviše su cijene najma nekretnina. Hoteli u blizini centralnog mjesta hadža noćenje naplaćuju i po 540 eura.

Izuzetno visoke građevine rastu prema nebu iznad Meke nevjerojatnom brzinom. Stoljećima stare lokacije stoje uz luksuzne hotele u kojima većina hadžija sebi ne može priuštiti noćenje.

Prodaja suvenira tokom hadža je još jedan od unosnih poslova u Meki. Nema službene procjene koliko se novca na taj način zaradi, ali se vjeruje da je riječ o stotinama milijuna eura godišnje.

Cijene suvenira u Meki izuzetno su visoke, iako se većina proizvoda uvozi iz Kine. Abdel Rahman kaže da se osjeća produhovljeno kad potroši novac u Meki.


'Ne smatram da su vlasnici suvenirnica oportunisti, već smatram da pomažemo svojoj braći u islamu da profitiraju i tako sastave kraj s krajem', objašnjava on svoj stav.

Hadž se u Meki obavlja gotovo 1.400 godina. Službeno, u Meki se nalazi više od dva milijuna hadžija pristiglih iz cijelog svijeta i danas su oni okupljeni na svetom brdu Arefat gdje će ispuniti jednu u nizu 'farzova' (dužnost) obreda hadža. Neslužbeno, taj broj je dvostruko veći.

Snage sigurnosti ulažu velike napore kako bi osigurale prohodnost prometa za pješake u pravcu Arefata, iako je u posljednje četiri godine za vrijeme hadža ovim pravcem zabranjen promet za vozila, osim kola hitne pomoći.

U okolini Arefata parkirano je preko milijun vozila. Okupljanje vjernika na brdu Arefat, u istoj bijeloj odjeći (ihramima), asocira, kako se navodi, na 'Sudnji dan' kada će svi ljudi pred Uzvišenim Allahom odgovarati za svoja djela.

Molitvama i izražavanjem pokornosti jedinom Bogu kroz stajanje na Arefatu prisustvuje i oko četiri tisuće hadžija iz zemalja zapadnog Balkana.