STRUČNJACI PROCJENJUJU

Koliko Orešković uopće vrijedi na političkom tržištu?

06.07.2016 u 21:23

Bionic
Reading

Dok Tihomir Orešković, premijer Vlade u ostavci koja obavlja tehničke poslove, dvoji hoće li ostati aktivan u hrvatskoj politici i odazvati se pozivu Mosta da mu se priključi u predizbornoj kampanji, politički analitičar Žarko Puhovski i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan za tportal procjenjuju koliko taj 'slučajni premijer' nakon propasti 'eksperimentalne vlade' uopće vrijedi na današnjem političkom tržištu

Odluku o izlasku na izbore s Mostom Orešković će, kako je najavio, donijeti do 15. srpnja, kada se raspušta Sabor i nakon čega će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspisati izbore, najvjerojatnije za 11. rujna. Orešković i mostaši divanili su o zajedničkom izlasku na izbore još prošlog tjedna, kada je tehnički premijer na poziv saborskog zastupnika Mire Bulja posjetio Sinj, no to očito nije bilo dovoljno. 'Ovaj tjedan isto ćemo malo popričati pa ćemo vidjeti', zagonetno je poručio Orešković u ponedjeljak.

Prema posljednjim rezultatima CRO Demoskopa, i Mostu i Oreškoviću popularnost raste, s tim da je potonji trenutno na četvrtom mjestu po popularnosti među političarima, s izborom 7,7 posto građana (u odnosu na 6,9 posto iz lipnja). No koliko to može biti varljivo, najbolje svjedoči Ivo Josipović, svojedobno najpopularniji političar s podrškom i do 80 posto ispitanika, čija se popularnost u ožujku 2015. sunovratila na 13 posto da bi danas iznosila 2,1 posto - isto toliko osvaja i Zlatko Hasanbegović.

'Most se kladi na jednog konja'

Čini li se Žarku Puhovskom da Orešković ima realnu političku težinu i kako bi on mogao pomoći Mostu?

'Meni se čini da je stvar dosta jednostavna - da se Most sad kladio na, figurativno rečeno, jednog konja, dakle na Oreškovića protiv HDZ-a i da će to izazvati zbrku u dijelu njihovog glasačkog tijela. Dio tog glasačkog tijela, naime, uzeo je Most kao drugu, rezervnu varijantu, smatrajući da je HDZ skrenuo previše desno, previše u prošlost. Sad to neće biti tako jednostavno jer je lijevi dio njihovog biračkog tijela, s jedne strane, razočaran time što nisu išli sa SDP-om, a s druge strane zadovoljan što su išli protiv HDZ-a. Tako da je Most sada u jako kontroverznoj poziciji', ističe Puhovski.

Dodatni je uteg to što su mostaši koristili Sabor i Vladu kao svoju promidžbu, a sada toga više nema. Puhovski smatra da u iduća dva mjeseca neće biti dovoljno to što će oni eventualno ponavljati da žele biti principijelni, dosljedni i pošteni te bi njihova predizborna statistika mogla pasti. Ne ovisi li to upravo o odluci Oreškovića?

Oreškoviću se svidjelo biti predsjednik Vlade

'Oni ne dobivaju puno s Oreškovićem, po mojem sudu, ali jako puno gube ako ih on odbije jer uvijek jako loše djeluje kad vas netko neće. To se onda doživljava kao 'košarica'. Dakle, tu je Most dosta riskirao, osim ako dogovor već nije postignut, pa ga oni iz taktičkih razloga neće otkriti. Ali ako je stvar doista otvorena, onda oni jako puno gube u situaciji u kojoj bi Orešković rekao - ne', ocjenjuje Puhovski.

Može li analitičar procijeniti kojoj je odluci Orešković skloniji? 'Čini mi se da se njemu svidjelo biti predsjednik Vlade, da se on time zabavlja i u tom pogledu mislim da je moguće da prihvati', odgovorio je Puhovski. No živi li Orešković u iluziji ako misli da opet može biti premijer? 'Od njega kao zastupnika u parlamentu sigurno nitko ništa neće imati – niti je dovoljno informiran, realno ni po čemu ne može biti važan. U Mostu očito opet imaju nekakvu fantaziju da bi mogli imati premijera i da nitko bez njih neće moći sastaviti Vladu - opet ista priča', odgovorio je Puhovski.

Orešković umjesto Prgometa protiv HDZ-a

Ni Krešimir Macan nije široke ruke u ocjenjivanju Oreškovićeve vrijednosti na političkom tržištu. Tehnički premijer Mostu može pomoći tako što bi mu osigurao dodatni mandat u Saboru i(li) ako 'napiše neki suvisao program'.

'Šest mjeseci kao premijer snimao je situaciju u Hrvatskoj i na toj razini može napisati nekakav suvisao program. Njegova stručnost i iskustvo tu mogu pomoći. S druge strane, Mostu drastično nedostaju nositelji lista u izbornim jedinicama u kojima su ostali bez ljudi, kao u sjevernoj Hrvatskoj. Orešković vrlo komotno može biti nositelj liste u jednoj od četiri zagrebačke jedinice. De facto tu je glavni nositelj bio Drago Prgomet, kojega netko treba zamijeniti da bi se potencijal Mosta pretvorio u mandat', ocjenjuje Macan.

Predizborni krimen Sanje Orešković

Po njegovom viđenju, Orešković kao saborski zastupnik može biti nositelj Mostovog gospodarskog programa. Hoće li se Orešković upuštati u takvu neizvjesnost? 

'Čini se da hoće. Postoji priča da se njegova supruga htjela vratiti u Hrvatsku. Ako je to istina, on će ostati u Hrvatskoj. Njima novac nije problem, samo trebaju odabrati gdje će živjeti. No pitanje je odlazi li Most s Oreškovićem i njegovom suprugom definitivno u desnicu i koliko će uopće moći privući birača s ljevice tom konstelacijom', napomenuo je Macan, podsjećajući na značajnu ulogu koju je u prosvjednom Hodu za život imala Sanja Orešković.

'Na vidjelo tada izlaze svjetonazorske vrijednosti koje je Most skrivao kao zmija noge u prvom izbornom ciklusu. Lijevi birači neće glasati za nekog tko je za zabranu pobačaja', konstatira Macan. Dakle, Orešković je Mostu dvosjekli mač jer bi s njim izgubili lijeve birače? 'Oni su ih vjerojatno najvećim dijelom već izgubili', ocjenjuje Macan. Što bi onda Orešković uopće donio Mostu? 'Donio bi im taj jedan mandat koji možda inače ne bi dobili i percepciju stručnosti. Tko se od njihovih ministara nametnuo kao stručnjak? Nitko', zaključio je Macan.