šuma podataka

Koliko je od sto milijardi eura za Ukrajinu iznosio financijski udio u vojnoj pomoći?

19.12.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Europa i SAD pomažu Ukrajini milijardama eura. Teško je izračunati koliko točno vojne pomoći prima ta zemlja, no ekonomisti s Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu (IFW) su to ipak pokušali

Andre Frank i njegov tim s Instituta na sjeveru Njemačke, svakog tjedna kopaju po brdu javno dostupnih informacija o pomoći Zapada Ukrajini. U svom do sada jedinstvenom registru pokušavaju neovisno izračunati stvarnu pomoć u smislu vojne opreme, humanitarnih usluga i financijske pomoći za zemlju koju je napala Rusija.

Najveći izazov za ekonomiste je da od 100 milijardi eura koliko je dato izračunaju koliki je financijski udio vojne pomoći. To nije lak zadatak: službene informacije iz SAD ili Velike Britanije o vojnoj pomoći su nepotpune.

To se odnosi i na publikacije njemačke vlade, koja redovno ažurira spisak vojne opreme koja se isporučuje. „Na prvi pogled izgleda veoma transparentno, jer su date i brojke ", kaže Frank u razgovoru za DW.

„Ali želimo isporukama Ukrajini dati novčanu vrijednost", odnosno pokazati koliko ta pomoć zapravo košta.

To je posebno teško za Njemačku, jer je Berlin u proteklih deset mjeseci rata predao vojnu opremu iz zaliha Bundeswehra koja se odavno ne koristi ili je otpisana – pa stoga nema trenutno važeću procjenu cijene.

Na primjer, protuavionski tenk Gepard, koji datira još iz Hladnog rata. U međuvremenu,iz Njemačke je isporučeno 30 jedinica ovog sistema, koji pomaže ukrajinskoj vojsci da se obrani od ruskih raketnih napada. I tamo je od velike vojne vrijednosti, tvrde izvori u Kijevu.

Ekonomisti iz Kiela zato neprestano sastavljaju dugačku listu vojne opreme i drugih zaliha pomoći kako bi na kraju ipak mogli izračunati financijsku pomoć.

Nakon intenzivnih konzultacija, Geparda procjenjuju na 1,2 milijuna američkih dolara. Slična je situacija i s poljskim tenkovima T-72, ​​koji su prvobitno bili iz sovjetske proizvodnje, a iz Varšave su prebačeni u Kijev. Po komadu - vrijednost od 1,6 milijuna američkih dolara.

Ukrajina Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Drugi primjer je isporuka vreća za spavanje, smatra Frank. Dio toga ide kao humanitarna pomoć, a drugi kontingent je namijenjen isključivo ukrajinskim vojnicima na prvoj liniji fronta.

Registar vojnu pomoć Njemačke procjenjuje na preko 2,3 milijarde eura - dok spisak njemačke vlade s početka prosinca iznosi 1,9 milijardi eura. Obje vrijednosti su ispod nivoa stvarno date pomoći.

„Polazimo od toga da je njemačka vojna pomoć još veća od vrijednosti koju upravo objavljujemo", kaže Frank, opisujući konzervativno računovodstvo svoje radne grupe.

Na primjer, savezna vlada ne daje nikakve informacije o obimu isporuka municije za najsuvremeniji obrambeni sistem rakete Iris-T.

Uređaj je očigledno od jeseni štitio okrug ukrajinske prijestolnice Kijeva od ruskih raketnih napada. To se može zaključiti iz objava na društvenim mrežama iz krugova ukrajinske vlade o uspješno uništenim ruskim projektilima. Kijev ne otkriva operativne detalje ukrajinske vojske. Od jeseni ruska vojska masovno gađa ukrajinski energetski sustav.. Raketa Iris-T na svjetskom tržištu košta 616.000 dolara.

„U ovisnosti od toga koliko raketa ima, to naravno može napraviti veliku razliku", kaže istraživač ifv Frank. „Ali to je jednostavno tako, službene informacije koje imamo iz Njemačke ne daju nam priliku da procijenimo ukupnu vrijednost. Nejasno je koliko je ukrajinski PVO sistem do sada ispalio raketa Iris-T, a koliko će biti isporučeno kasnije. Ne postoji način da to ispravno utvrdimo sa službenim podacima."

Slična je situacija i s takozvanom kružnom razmjenom oružja: to jest, kada istočne države NATO, poput Slovačke ili Slovenije, predaju stare sovjetske tenkove Ukrajini i zauzvrat dobiju vojnu opremu od Njemačke. „Tu razmjenu računamo kao pomoć Njemačke Ukrajini, jer to ne koristi Ukrajini direktno", kaže Frank.

Pa ipak, ekonomisti su uvjereni da su njihovi proračuni s posljednjim ažuriranjem s početka prosinca bliski stvarnom stanju. Kada je riječ o bilateralnoj isporuci vojne opreme, SAD su uvjerljivo na prom mjestu s 23 milijarde eura, na drugom je Velika Britanija sa 4,1 milijardu eura, a slijedi Njemačke sa 2,3 milijarde eura.

Lakše je dobiti pregled velikih ukupnih suma pomoći Ukrajini: to jest, svu humanitarnu pomoć, financijsku pomoć i vojnu robu koju države zapada zajedno pružaju Ukrajini.

Odlukom da od siječnja pomognu Ukrajini s dodatnih 18 milijardi eura, države EU i institucije Europske unije prestižu SAD. Europa će tada podržati Kijev s ukupno 52 milijarde eura u usporedbi s 48 milijardi eura iz SAD za „vojnu, financijsku i humanitarnu pomoć'.

„Čak i ako precijenimo pojedinačno oružje i drugu robu vojne pomoći, to se nadoknađuje na drugim mjestima".

  • +34
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik