DRAMATIČNE PROMJENE

Koliko je nezaposlenih učitelja na burzi rada? 'Stanje nikada nije bilo tako teško'

29.04.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Nedostatak stručnog kadra u školama problem je koji već dulje vrijeme prati sektor obrazovanja. Tako često nedostaju učitelji matematike ili fizike pa na njihova mjesta uskaču nestručne zamjene. Portal Srednja.hr istražio je koliko učitelja razredne i predmetne nastave čeka posao na burzi rada

Nedostatak nastavnika u STEM području problem je već dulji niz godina. Umjesto u škole oni koji završe STEM smjerove odlaze u privatni sektor. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, do 31. ožujka na burzi rada prijavljeno je 45 razrednih učitelja, od čega je 40 žena, a pet muškaraca. Predmetnih učitelja na burzi je ukupno 125: najviše, njih 17, učitelji su engleskog jezika, 14 je učitelja likovnog, po 12 hrvatskog jezika i tjelesnog, 11 matematike,10 povijesti, 9 glazbenog, uz troje nezaposlenih učitelja fizike, četiri učiteljice kemije i dvije biologije dvije.

Na burzi rada, javlja Srednja.hr, prijavljeno 34 učitelja djece s razvojnim teškoćama, 11 učitelja osoba s oštećenjem sluha i osam učitelja osoba s poremećajima u ponašanju. Da ovi podaci opovrgavaju predodžbu o velikom broju nezaposlenih učitelja smatra Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

'Svi koji radimo u školama ili smo upućeni u funkcioniranje škola znamo jako dobro da škole unatrag nekoliko godina sve teže dolaze do potrebnih radnika, ne samo učitelja nego i radnika svih ostalih profila. Naše se tržište rada dramatično mijenja. Broj nezaposlenih je trostruko manji. Prije desetak godina nezaposlenih je bilo oko 340 tisuća, danas se ta brojka kreće oko 100 tisuća. Nezaposleni učitelji su dio te priče. Sve je više bolje plaćenih poslova, i u Hrvatskoj i izvan nje, tako da su mnogi koji su po deset ili čak 20 godina radili u školi potražili posao od čije će plaće moći bolje živjeti', kazao je Stipić.

Istaknuo je da postoje uskakanja na upražnjena radna mjesta u školama s burze nezaposlenih učitelja. No, problem je što često nekih profila ima i na burzi, no ne u mjestu ili u blizini mjesta gdje se javila potreba. Ravnateljima je zato, naglasio je Stipić, sve teže voditi škole jer ne mogu osigurati da u nastavi rade oni koji su se za taj posao školovali.

  • +2
Radovan Fuchs Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Stanje nikada nije bilo tako teško. Prije par godina imali smo problema sa zapošljavanjem učitelja nekih predmeta. Danas gotovo da nema nezaposlenih učitelja iz svih predmeta. Problem je sve veći čak i sa zapošljavanjem administrativnog i tehničkog osoblja. U školama nedostaje sve veći broj spremačica, kuharica, pomoćnih kuharica i domara. Nedostatak učitelja će se vjerojatno pokušati riješiti povećanjem norme', ustvrdio je Stipić.

Previsoka norma za rad u razredu, smatra Stipić, dovest će do pada kvalitete, odlazaka na bolovanje ili napuštanja škola, dok će previsoki normativi za rad spremačica i kuharica uzrokovati probleme u funkcioniraju škola. Stipić je za Srednja.hr rekao i da će se iz škola sve lakše i lakše izlaziti, a sve teže i teže u njih ulaziti. Objasnio je kako je predlagao da se prikupe i analiziraju podaci o onima koji su ostavili posao u školi, no takvo nešto nikada nije zaživjelo.