kolektivni imunitet

Kolarić: Šteta je da imamo ljude u bolnicama i preminule sada kad je cjepivo dostupno

21.04.2021 u 20:28

Bionic
Reading

Epidemiolog Branko Kolarić, član vladinog znanstvenog savjeta smatra da se trenutne epidemiološke mjere neće mijenjati na nacionalnoj razini u iduća tri do četiri tjedna

'Situacija je ozbiljna i trebamo se pridržavati mjera. Lokalni stožeri imaju veću odgovornost.', rekao je epidemiolog Branko Kolarić komentirajući epidemiološku situaciju i mjere u Hrvatskoj za Dnevnik N1.

Djeca u školama doprinose širenju epidemije, kaže.

'Slično je bilo i prošle godine, kada smo uveli online nastavu, završili smo drugi val epidemije', rekao je pa nastavio: 'Sada imamo dostupno cjepivo, u studenome prošle godine ga nismo imali. U domovima za starije postigli smo kolektivni imunitet, cijepilo se više od 80 posto korisnika i djelatnika, 20 puta se smanjio broj zaražavanja. Šteta je da imamo ljude u bolnicama i preminule sada kad je cjepivo dostupno. Šteta se zaraziti i razboljeti kada to nije nužno', govori. 

Nada se da ćemo biti 'dovoljno mudri da se cijepimo' jer imamo dobar primjer u domovima za starije, stoga se pita, zašto ne bismo isto napravili i u ostalim kolektivima.

'Treba smanjiti štetu od trećeg vala prije nego se cijepe svi koji to žele', kaže.