u mreži prvoga

Silvijo Bašić: Pozicija ministra zdravstva je najnesigurnija i u Europi uopće

19.04.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Pozicija ministra zdravstva je najnesigurnija, ne samo kod nas nego u Europi uoće, mi se fokusiramo na naše zadatke i budući napredak zdravstva, rekao je u emisji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog" Silvijo Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Epidemilog NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Branko Kolarić kaže da se o reformi govori već dugo, a 'ovakve sanacije nisu način na koji se može organizirati zdravstveni sustav'.

'Od reforme očekujemo viziju što je naš zdravstveni sustav, koji su ciljevi. Najveći je zalogaj poslovanje bolnica i odnosi HZJZ-a i bolnica. Problem su i ljudski resursi koji je manje i o kojima se ne brinemo dovoljno. Nije se napravila ni informatizacija i digitalizacija. Da se s reformom čeka na stolu je nedopustivo', rekao je Kolarić za HRT.

Državni tajnik Bašić uzvratio je da se s reformama ne čeka i da se poduzimaju koraci.

Leonardo Bressan, predsjednikom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Primorsko- goranskoj županiji ne zna od kuda podatak ministru Berošu da liječnici primarne zaštite zagušuju hitni medicinski sustav.

Naglašava da je već u 11. mjesecu prošle godine upozorio da zbog zaostajanja u praćenju kroničnih bolesti prijeti pogoršanje stanja kroničnih bolesnika pa i smrtni slučajevi.

'Cijeli je niz rješenja koje je struka ponudila za probleme, još od ministra Ostojića. Minimalni dio je prihvaćen kad je na mjesto došao ministar Varga, nakon toga je sve zaustaljeno, ne znam zašto. Očito je da se nema hrabrosti dovesti stvari u red jer je činjenica da ministar koji se uhvati u koštac sa sređivanjem sustava, gubi mandat', kazao je Bressan.

'Reformu nije lako provesti, ali pitanje zdravstvene zaštite je od izrazito visokog značaja. Bolje bi bilo da građanima zdravstvena zaštita bude što dostupnija i što bliža njima, kao što je služba za mentalno zdravlje, naprimjer', kazao je Kolarić. Veliki problem je i financiranje zdravstvenog sustava dodao je.

'Znam da postoje reforme na papiru, ali treba ih i provesti, što nije lako. Za to treba konsenzus i sustava i struke i snažna politička volja da se to napravi', kazao je Kolarić.

Građani moraju biti svjesni da oni ne bi trebali osjetiti reforme, osobito ne financijski.

'Reforme znače poboljšanje kvalitete usluga. To se ne može temeljiti na odlukama liječnika. Danas je sve više skupih lijekova, a sustav mora odrediti tko će dobiti takav lijek, i na tome se temelji reforma', rekao je Bašić.