ISPOVIJEST KIRURGA RATNIKA

Kolak o klici sukoba s Kujundžićem i zašto ga naziva dezerterom

13.03.2017 u 18:45

Bionic
Reading

Iako je početkom 90-ih bio u politici, još je tada odlučio da se njome ne želi baviti. Medicina je bila prvi izbor ovog iskusnog kirurga s kojim se politika 25 godina kasnije ipak poigrala. Dr. Toni Kolak dospio je u medijske stupce nakon što ga je ministar zdravstva Milan Kujundžić odlučio dekretom smijeniti s ravnateljske pozicije u KB-u Dubrava, da bi ga Kolak potom prozvao kao dezertera. Sukob ove dvojice liječnika nije nova stvar, kuha se više od deset godina. Kolak je za tportal opisao prirodu njihova odnosa te nam otkrio da se danas osjeća gore nego u ratu, u kojem je proveo više od četiri godine

Iako ministar Kujundžić tvrdi da protiv Kolaka nema ništa osobno, već da ga je smijenio zbog, kako on tvrdi, nezakonitog ugovora kojim je želio srezati potrošnju vode u bolnici, Kolak je uvjeren da je riječ isključivo o osobnom antagonizmu ministra.

'Jednostavno mu ne pašem kao čovjek', kaže nam Kolak na početku razgovora. Otkriva nam da su zajedno radili još početkom 90-ih na Sv. Duhu. 'Ondje sam bio specijalizant, a on je došao kao specijalizant iz Bihaća', prisjeća se i dodaje da su svakodnevno surađivali zbog prirode posla, naime Kolak je kirurg, a Kujundžić gastroenterolog.

Klica sukoba

Upravo iz tih dana datira i klica njihova sukoba. Kolak se početkom Domovinskog rata dao na raspolaganje državi i sudjelovao je u stvaranju ratnog saniteta u Hrvatskoj, potom i u BiH, te je po bojišnicama, tada otac troje djece, a danas petero njih, proveo više od 1600 dana, prema Registru branitelja.  

Po Kolakovim riječima, koje je ranije potvrdio i tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang, koji je prije nekoliko godina tvrdio da Kujundžić falsificira svoj životopis te da je ratne godine proveo na školovanju u inozemstvu, aktualni ministar je dezerter.

'On je najprije otišao izvan Hrvatske pa tek onda na usavršavanje. Bio je jedan dan u ratu kada je nas došao obići na pakračkom ratištu. Hebrang je vodio evidenciju i to potvrdio', kaže nam Kolak.

Pojašnjava da on osobno nema problema s tim da netko ne želi u rat, no smeta ga to što se Kujundžić u svojoj biografiji hvali sudjelovanjem u Domovinskom ratu i stalno se poziva na to.

'Ne nabijam nikome na nos ono što sam ja bio. Nisam ništa tražio zauzvrat, to je bio moj odnos prema državi', kaže nam Kolak.

Pamti pa vrati

Dezerterom ga nije nazvao prvi put sada, nakon otkaza. Bilo je to još 2005. i zato mu, tvrdi, Kujundžić danas ovako vraća. Dakle, prije više od deset godina danas aktualnog ministra prokazao je kao dezertera na sastanku jedne veteranske udruge. 'To je bilo davno, no otkad je postao ministar, počeo je mobbing.' Tvrdi da je Kujundžić u KB Dubrava stalno slao inspekcije zbog pušenja i prekovremenih sati, a uplate na račun bolnice iz HZZO-a jednostavno bi stale…

'Kada bismo radili 180 sati bez dežurstava, trebalo bi nam tri puta više doktora. Borio sam se za to da kolege liječe ljude i da se ti troškovi pokušaju smanjiti i to sam i napravio', dodaje.

Priznaje da je glavni problem pitanje javne nabave u bolnici, zbog čega ga nekadašnji kolega i proziva. 'Pitanje javne nabave uveo sam na naše kolegije kako bi svi mogli znati sve o tome. Tražio sam i da nam po sistematizaciji odobre radno mjesto pravnika za javne nabave. No nisu nam dali. Nama to sada radi jedna gospođa koja ima završenu srednju školu. Da se razumijemo, onda je dobra i vrijedna, no za to postoje specijalisti', kaže Kolak.

Trenutno je na godišnjem odmoru, no na papiru je i dalje ravnatelj, iako je smijenjen prošlog tjedna. 'Instalirali su v.d. ravnatelja. Zanimljivo je da su me u petak prisilili da potpišem primopredaju, iako nisam dobio rješenje o smjeni. To vam najbolje govori o načinu na koji sam smijenjen', povjerava nam se Kolak.

Politika se bavi njime, ne on politikom

Sve mu je ovo ostavilo gorak okus u ustima - politikom se bavio 90-ih, a i danas je član HDZ-a, baš kao i Kujundžić, koji se vratio u HDZ kad je Andrej Plenković preuzeo stranku. Danas se pak politika bavi njime.

'Odlučio sam da se ne želim baviti politikom nego medicinom. Nije mi ugodno da me se uvlači u ovo… Kada radite nešto 20 sati na dan, zaboravite obitelj, djecu i prijatelje, a onda vas izdaju… U ratu sam znao tko mi je neprijatelj, no ovdje ne znam tko mi je prijatelj, a tko neprijatelj', ogorčen je Kolak.

Tvrdi da Kujundžić provodi hajku na njega i da mu se prijeti kao u doba Staljinovih čistki.

'Na mene je krenula hajka kao na nekog kriminalca. Ružna je poruka ta koju ministar šalje - ako ne budete slušali, prijavit ću vas DORH-u. Državno odvjetništvo je nezavisno i njime jedan ministar ne bi trebao prijetiti. On kompromitira Vladu. Zamislite da to napravi Plenković'!, zaključuje Kolak.

Toni Kolak Autor: YouTube