OLAKO POTICANJE NA MRŽNJU

Koji su gradovi bili najzloćudniji u kampanji?

04.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Sve su izborne kampanje prljave, ali ova koju smo gledali proteklih mjesec dana dobila je epitet i zloćudne kampanje. Bilo je puno manje prljavog rublja iz privatnih života kandidata, a puno više raspirivanja niskih strasti i poticanja na mržnju

Proteklu izbornu kampanju za lokalne izbore zloćudnom je nazvao premijer Zoran Milanović i rekao kako mu sada slijedi čišćenje 'razbijenog stakla'. On je mislio na kampanje oporbenog HDZ-a u Splitu, Sisku i Vukovaru – u gradovima u kojima je SDP osvojio vlast. No bilo je nepravilnosti s obje strane i teško da se može naći stranka čiji se kandidati nisu poslužili nepoštenim 'argumentima'.

Jedan od najvećih skandala dogodio se u početku kampanje u Sisku, kada je HDZ-ova koalicija po fasadama polijepila plakate sa slikom dvije ruke. Jedna ruka bila je bijela i na dlanu je imala križ, a druga je bila tamnocrvena i na dlanu je imala čekić i srp na crvenoj zvijezdi. Poruka je bila skandalozna na rasnoj i vjerskoj osnovi te je za cilj imala sijanje potpuno neutemeljenog straha od komunizma. Plakati su javno osuđeni, a HDZ je pri tome izgubio neke koalicijske partnere, a na kraju i izbore. 

Tragedija vukovarske kampanje nije stala na jedan plakat, nego u više događaja i letaka protiv ćirilice u Gradu Heroju. Stožer za obranu Vukovara pobjedu SDP-ovog Željka Sabe proglasio je slavljem Srba i komunista, a izbore su sveli na biranje između ćirilice ili 'hrvatskog Vukovara'. Takvo simplificiranje stvari radi izazivanja umjetnog straha trajalo je tijekom cijele kampanje. Državno izborno povjerenstvo osudilo je promidžbu istog Stožera iz kojeg su Vukovarcima dijelili letke na kojima je pisalo: 'Jeste li ste svjesni važnosti izbora?', s podnaslovom: 'Danas glasamo za ćirilicu ili protiv nje!'. Državno povjerenstvo takvu je akciju okarakterizirao kao govor mržnje.

Stožer je u Vukovaru podupirao HDZ koji je, navodno, autobusima doveo građane na biračka mjesta kako bi njihov gradonačelnički kandidat Ivan Penava dobio što više glasova. No HDZ-ov Tomislav Karamarko za autobuse pune birača optužio je SDP, a Zoran Milanović cijeli jučerašnji dan to nije htio komentirati.

Kampanja u Splitu započela je prljavo, a završila isprikama i dogovorom za kavu novog SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara i HDZ-ovog Vjekoslava Ivaniševića. Čak su u HDZ-ovom taboru rekli da su spremni na suradnju – sve samo za interes grada. Potpuno drukčiji diskurs od ovoga nakon izbora događao se u kampanji kada je HDZ osnovao 'pozivni centar grada Splita'. Djelatnici 'centra' zvali su građane i svakome tko bi rekao da će glasovati protiv HDZ-a bi otkrivali 'prljave' činjenice iz prošlosti protukandidata.

Za mnoge groteskno postavljanje spomenika Franje Tuđmana s debelim osiguranjem dio je povijesti kampanje Željka Keruma, koji sada također pripada povijesti splitske politike.

U Makarskoj je uhićen tajnik gradskog SDP-a jer je tijekom noći ispisivao grafite na fasadama zgrada: 'Ima se, otima se' – poručivali su građanima sijući strah od HDZ-a. S druge strane, makarski HDZ-ovci na SDP-ove plakate ispisivali su grafite s natpisom: 'Pipl mast trast as.'

GONG je tijekom cijele kampanje upozoravao na nepravilnosti, a kao najveći problem isticao je primjere kupovine glasova i prijetnji građanima da će izgubiti poslove ako ne glasuju za određene kandidate. Izvršni direktor udruge Dragan Zelić rekao je da ove godine nisu vidjeli nikakav napredak u odnosu na čistoću i poštenje predizborne utakmice: 'U nekim sredinama zabilježeni su ekscesi poput ucjena i zastrašivanja birača, sve do letaka s govorom mržnje. Prema našim informacijama, u prljavoj kampanji sudjelovale su sve stranke i kandidati, osim možda Hrvatskih laburista, jer o njima nismo dobivali dojave.'

Zelić kaže da su birači bili potkupljivani u Metkoviću, Viru i Slavonskom Brodu.

Politolog Višeslav Raos rekao je da na lokalnim izborima uvijek ima više prljave igre: 'Mogla se osjetiti nervoza kod svih stranaka, pogotovo jer pada povjerenje građana u politiku. Svi su kršili izbornu šutnju, teško je naći sredinu gdje toga nije bilo.'

Kako prljava kampanja nije očito urodila plodom, može se zaključiti da su građani naučili filtrirati poruke koje im se šalju. 'Plakati poput onoga u Sisku motivirali su možda i ravnodušne da glasuju kontra HDZ-a koji ih je naručio. Zamišljeni su da mobiliziraju njihove birače, a uspjelo im je i ovo drugo. No važno je naglasiti da takva kampanja nije poželjna. Govor mržnje nije poželjan', rekao je Raos i dodao da se negativna kampanja može kandidatima vratiti kao bumerang.

Na kraju izbora, Raos kaže da su u prvom krugu mogli zadovoljniji biti HDZ-ovci, a nakon drugog kruga SDP-ovci. Smatra da su u konačnici obje stranke zadovoljne jer rezultati pokazuju određeni uspon za HDZ, a kako je Vlada pod teretom velikih očekivanja, osvajanje većih gradova (osim Zagreba) SDP-u je također donijelo na kraju dobar predznak. 'Najveći gubitnik je HDSSB, čak je i HNS dobro prolazio jer su u nekim mjestima lukavo koalirali, kao u Bjelovaru s HSS-ovim Damirom Bajsom', rekao je Raos.