ZASLUGE IZVAN SPORTA

Koje je prolazno vrijeme Janice Kostelić

13.06.2017 u 17:03

Bionic
Reading

Verbalni napad na Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport, u Supetru na Braču prije nekoliko dana, zbog kojeg su policija i pravosuđe promptno reagirali i priveli nekoliko mladića, od kojih su sedmorica dobila petodnevnu zatvorsku kaznu, podijelio je javnost

I dok dio javnosti i politike smatra kako je riječ o zasluženoj kazni, drugi podsjećaju da država ima dvostruki aršin i da se nije isto ponašala u slučajevima Predraga Matića, bivšeg ministra branitelja, ili Mirjane Rakić, ravnateljice Agencije za elektroničke medije, koji su također bili izloženi verbalnom vrijeđanju.

Među onima koji osuđuju napad ima i onih koji idu toliko daleko tvrdeći da je na taj način napadnuta sportska ikona Hrvatske i da se ne pokazuje respekt prema najuspješnijoj sportašici u hrvatskoj povijesti. Međutim razlozi napada na Janicu vezani su isključivo uz činjenicu da je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport, za koji navijači smatraju da je talac Hrvatskog nogometnog saveza i privatna prćija nekolicine pojedinaca, prije svih Zdravka Mamića.

I dok s jedne strane navijači Hajduka prozivaju Janicu, s druge strane Hajduk je jučer, odnosno predsjednik kluba Ivan Kos, istaknuo kako je 'Janica jedna od rijetkih osoba koja od početka obnašanja svoje funkcije radi konkretne korake i nastoji u skladu sa svojim ovlastima i mogućnostima djelovati u korist hrvatskog nogometa'.

Iz Središnjeg državnog za sport na upit Nove TV odgovorili su kako je za Janičina kratkog mandata proračun za sport povećan za 50 milijuna kuna, čime krovne organizacije dobivaju 22 milijuna kuna.

Naveli su i da je donesen Pravilnik o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u području sporta, proveden je natječaj te će se do kraja lipnja donijeti odluka o raspodjeli sredstava za sufinanciranje programa poticanja sportsko-rekreativnih aktivnosti, za što je u proračunu osigurano 1,4 milijuna kuna.

Ono što je možda i najvažnije, a što je istaknuo i predsjednik Hajduka, to je da je zahvaljujući njezinu mišljenju iz ožujka ove godine Skupština HNS-a morala promijeniti Statut sukladno Zakonu o sportu, izglasanom prije dvije godine, ali su ga čelnici najbogatijeg sportskog saveza uporno zaobilazili.