INCIDENTI NA BRAČU

Što je gore, nekoga odalamiti šakom u glavu ili uvrijediti?

12.06.2017 u 10:34

Bionic
Reading

Što je gore, kada nekoga odalamite sleđa šakom u glavu ili kada izvikujete uvrede na nečiji račun? Logičan odgovor bio bi ovo prvo, no ne i kada pitate suce Prekršajnog suda u Splitu. Riječ je o dva incidenta s Brača koja su se odigrala prošlog tjedna, a u kojima su napadnuti Zdravko Mamić i Janica Kostelić

Dvadesetdvogodišnji mladić koji se zatrčao na Zdravka Mamića na bolskoj rivi te ga sleđa lupio šakom u glavu, nakon čega je Mamić pao u more, pušten je da se brani sa slobode.

Sedmorica mladića koji su u subotu verbalno napali državnu tajnicu Janicu Kostelić zadržani su u petodnevnom pritvoru. Obje su odluke donesene na istom sudu, Prekršajnom sudu u Splitu.

Ovi kriteriji neobični su i iskusnom odvjetniku Branku Šeriću. 'Po meni je daleko gore čovjeka sleđa napasti šakom u glavu, s tim da je pao u more, na kamen, te je počinitelj bio svjestan mogućnosti težih posljedica, nego verbalno remećenje javnog reda i mira', kaže Šerić, pritom ističući da nije bitno o kome je riječ.

Smatra da verbalni napad, koji pritom nije sadržavao prijetnju fizičkom ugrozom, ne bi trebalo sankcionirati zatvorom, kao što se nisu, dodaje, sankcionirale mnogo ružnije pojave u Vukovaru, Čavoglavama ili pred braniteljskim šatorom u Savskoj.

Uz to, političari su javne osobe, kaže, te bi trebali imati viši prag tolerancije na verbalne uvrede. 'Do sada nismo imali kažnjavanje zatvorom za ovakve prekršaje', ističe Šerić.

'Očito je da Janica uživa veću zaštitu od Mamića. Govorim to najobjektivnije, a ja sam Splićanin i hajdukovac', zaključuje Šerić.

Zdravko Mamić nokautiran na Braču