IZOSTALO GLASOVANJE

Koja je sudbina izvještaja HNB-a u Saboru?

04.03.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će Sabor danas glasati o izvješću o radu HNB-a u 2014., to se nije dogodilo. Naime, predsjednik Sabora Željko Reiner objasnio je da će se o tome glasovati sljedeći tjedan, i to nakon što se u Saboru raspravi i informacija središnje banke za prvo polugodište 2015. godine

Sljedeći tjedan tako će biti i poznato hoće li izvještaj HNB-a uopće dobiti potporu vladajuće većine, nakon dosta oštrih riječi koje su vezano uz rad HNB-a upućene na jučerašnjoj raspravi.

Naime, nakon jučerašnje rasprave ostalo je nejasno hoće li Sabor uopće glasovati o izvješću ili će ga samo primiti na znanje.

To je pitanje u raspravi otvorio HDZ-ov Ivan Šuker, koji je kazao kako će HDZ podržati izvješće, ali je pritom podsjetio da je ono za 2013. samo 'primljeno na znanje'.

Mostov Ivan Kovačić kazao je pak da su prethodnih godina zastupnici glasali o zaključku Odbora za financije i da su izvješća prihvaćana, a ne primana na znanje.

'Tako se glasovalo svih ovih godina, osim jedne godine, 2013., kad je potpredsjednica Odbora, namjerno ili nenamjerno, donijela zaključak da se prima na znanje', rekao je na jučerašnjoj raspravi Kovačić.

Međutim, Šuker mu je objasnio da je tadašnja potpredsjednica Odbora za financije bila zamjenik glavnog pregovarača s EU-om za financije te da je zaključak predložila 'sukladno raspravi u Bruxellesu kad se iz zakona izbacila odredba da Hrvatski sabor usvaja Godišnje izvješće HNB-a'.

Sa Šukerom se složio i guverner HNB-a Boris Vujčić. 'Glasovanje o izvješću značilo bi kršenje europske pravne stečevine. Sabor ne može ni odobravati ni usvajati, ni suspendirati, ni anulirati, ni odgađati bilo kakve odluke HNB-a', poručio je jučer Vujčić, kojemu je Kovačić uzvratio da je logično da guverner brani samoga sebe.

'Možda postoji uputa EU-a i ako je to u skladu s Ustavom i zakonom, onda ćemo se mi tako ponašati, ali koliko znam, u Hrvatskoj državi glavno zakonodavno tijelo je Hrvatski sabor', poručio je Kovačić.

Pitanje o tome kako treba glasati, neslužbeno se doznaje, potegnuto je i jutros na zajedničkom sastanku kluba zastupnika Domoljubne koalicije i kluba zastupnika Mosta. U Mostu su, naime, uvjereni da izvješće treba odbiti, i to zato što u Ustavu stoji da HNB Saboru podnosi godišnje izvješće, a ne informaciju.

Oprečni o tome kako treba glasati o izvještaju HNB-a, ali i kritike na sam izvještaj koje su se mogle čuti u raspravi, neslužbeno se tumači, razlozi su zbog kojih je glasovanje odgođeno za idući tjedan.