RASPRAVA U SABORU

Sinčić: HNB je leglo kriminala, korupcije i svega zla

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru raspravlja se o izvješću o radu Hrvatske narodne banke za 2014. Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je da je u 2014. BDP pao za 0,4 posto. Bruto domaća vrijednost smanjila se u većini djelatnosti, a kumulativni pad gospodarske aktivnosti od početka krize iznosio je 12,4 posto. Broj zaposlenih smanjio se na godišnjoj razini za 0,9 posto. Broj nezaposlenih se smanjio, ali većinom zbog brisanja s HZZO-a

Saborska rasprava o izvješću HNB-a počela je kritikama radsredišnje banke. Iako guverner Vujčić tvrdi da je banka ostvarila svojuzadaću stabilnosti, s time se ne slažu Ivan Lovrinović iz Mosta, HDZ-ov Goran Marić, SDP-ovac Gordan Maras, Radimir Čačić iz Narodne stranke - Reformisti, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida i brojni drugi.  

Ivan Lovrinović poručio je da je HNB četvrti stup vlasti u zemlji. Osvrnuo se se na izvješće prema kojem je inflacija bila negativna i da se taj trend nastavio do danas.

'Činjenica da imamo deflaciju znači da imamo nestabilnost cijene pa je time jasno da HNB nije ispunio svoj ključni cilj prema zakonu', rekao je Lovrinović. Deflacija je veće zlo od inflacije, jer se smanjuju profiti tvrtaka, automatski se smanjuju plaće radnika ili ih se otpušta, smanjuje se proizvodnja i dolazi do pada BDP-a', pojašnjava Lovrinović.

Goran Marić upozorio je da 'nema zemlje na svijetu koja se razvija i ima rast ako su krediti dani više stanovništvu nego trgovačkim društvima'.

Gordan Maras kazao je da 'ne može HNB u Hrvatskoj štititi interese jednog sektora - bankarskog sektora, a ne voditi računa o gospodarstvu i hrvatskim građanima'.

Radimir Čačić već je godinama nezadovoljan djelovanjem Hrvatske narodne banke. 'Ponašanje vezano za švicarski franak daleko je od onoga što bi se očekivalo', rekao je Čačić, komentirajući izvješće za 2014. godinu.

Reflektirajući se na današnju situaciju, Čačić je poručio da je za tango potrebno dvoje: 'Ne može HNB bitno utjecati na promjene i sniženje kamata i upotrebu kunskih kredita a da nema rastuće gospodarstvo i Vladu kao partnera.'

Ivan Vilibor Sinčić rekao je da HNB nije 'ni hrvatska, ni narodna, ni središnja, a niti je banka'. 'HNB nije poput drugih središnjih banaka u europskim državama i normalnom svijetu već je mjenjačnica: 'Kune koristimo samo kao smokvin list koji nalijepimo na euro', kazao je Sinčić u raspravi.

'Niz štetnih politika nikako da prestane, poput politike tečaja koji je nerealan. Subvencioniramo uvoznu robu, kuna nam je prejaka', rekao je Sinčić.

U poruci na Facebooku uoči rasprave poručio je da je HNB leglo kriminala, korupcije i svega zla koje nam se događa već desetljećima.

Danas je u Saboru rasprava o HNB-u. Godinama smo čekali javno sučeljavanje sa spomenutom organizacijom, godinama smo č...

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on 3. ožujka 2016