koktel AmCham-a

Kohorst: Vlada mora smanjiti broj poduzeća u državnom vlasništvu

15.09.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst istaknuo je u utorak da unatoč postignutom napretku, za unaprjeđenje gospodarskog rasta u Hrvatskoj postoji značajan prostor, no ukazuje na problem neučinkovitog i nepredvidljivog pravosuđa, kao i prevelik broj poduzeća u državnom vlasništvu

Kohorst, koji je na koktelu u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) na terasi hotela Esplanade održao glavni govor, rekao je da je Vlada u nešto više od 2,5 godine koliko je u Hrvatskoj, u kontekstu gospodarskog rasta i unaprjeđenja investicijske klime učinila pozitivne iskorake poput smanjenja parafiskalnih nameta i javnog duga, a naveo je i nedavni ulazak u Europski tečajni mehanizam II.

Vladi je poručio da treba agresivno nastaviti reforme, ne samo zbog privlačenja novih tvrtki i ulaganja, već i povratka mladih inženjera koji su u potrazi za boljim radnim mjestima otišli raditi u inozemstvo, kako bi i oni dali doprinos gospodarskom rastu Hrvatske.

Ističe kako Vlada mora donijeti neke "teške odluke", no kako su one nužne za potpunu tranziciju u tržišno gospodarstvo. Poduzimanjem reformi Hrvatska će moći ostvariti svoj veliki gospodarski potencijal, konačno će moći kapitalizirati svoj središnji položaj u Europi, političku i financijsku stabilnost, obrazovanu radnu snagu i poduzetnički duh, sve putem privlačenja kapitala i kompanija koji će pospješiti gospodarski rast, rekao je Kohorst.

Za poduzimanje tih reformi, kaže Kohorst, nova HDZ-ova Vlada ima nekoliko godina, uz poruku da je sada vrijeme za djelovanje. Iako pandemija koronavirusa postavlja značajne izazove, smatra da je ne treba koristiti kao ispriku za nečinjenje.

  • +4
Koktel s veleposlanikom SAD-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Navodi da investicijska klima i dalje ostaje izazov, dodajući da je upoznao mnoge, uključujući i američke Hrvate, koji su izrazili interes za ulaganje u Hrvatskoj, dodajući da bi gospodarski odnosi između Hrvatske i SAD-a, iako snažni, mogli bi biti snažniji. "Međutim, regulacija i procedure to značajno otežavaju", ističe.

Neučinkovito pravosuđe, prevelik broj tvrtki u državnom vlasništvu

Po njegovim riječima, ulagači se između ostalog suočavaju s neučinkovitim, ponekad i nepredvidiljivim pravosudnim sustavom, rigidnim radnim zakonodavstvom, kao i pretjeranom birokracijom.

Kao najvažnije, smatra da je potrebno uspostaviti racionalne i pravovremene sudske postupke, s obzirom da prije pokretanja posla ulagači moraju imati sigurnost da će ugovori biti poštovani, a pravosuđe pravovremeno dostupno.

Ocjenjuje i da Vlada mora smanjiti broj poduzeća u državnom vlasništvu, dodavši da su te tvrtke uglavnom dugotrajno neefikasne, a imaju značajan udio u gospodarstvu te predstavljaju "uteg" za snažniji gospodarski rast.

Na tom putu neki potezi možda neće biti politički popularni, s obzirom da bi smanjivanje udjela države u poduzećima moglo značiti i restrukturiranja i otkaze, no Kohorst kaže da je to predstavlja "kratkoročnu glavobolju za dugotrajno zdravlje".

Apostrofira i problem javnih nabava i natječaja, pri čemu ocjenjuje da su natječaji često pisani na način da favoriziraju određenu stranu, dok s druge strane veća transparentnost treba osigurati jednake uvjete za sve, što će naposljetku i državi omogućiti najbolju uslugu po najpovoljnijoj cijeni.

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Kohorst je početkom rujna potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću uručio prijedlog nacrta Sporazuma između SAD-a i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Veleposlanik je danas zahvalio AmChamu na značajnom doprinosu i informacijama, koje su dale dodatan poticaj američkom ministarstvu financija da sastavi taj nacrt.

Kazao je da se više godina trudio i inzistirao na tom sporazumu te da je naposljetku i američko ministarstvo financija prepoznalo partnerstvo dviju zemalja, a zahvaljujući i njegovom uvjeravanju pripremilo je nacrt sporazuma koji je uručio Mariću. Po njegovim riječima, dva ministarstva surađuju oko nacrta, no napominje da se ništa neće dogoditi "preko noći".

Osvrnuo se i na natječaje oko instaliranja infrastrukture za 5G mreže, poručivši da će se i dalje zalagati za uspostavu mehanizama za provjeru ulaganja s ciljem zaštite strateške infrastrukture i imovine te osiguravanje korištenje pouzdanih dobavljača za 5G mreže.

Kohorst pozvao okupljene da podnesu zahtjev za američku vizu

Istaknuo je i problem viznog režima za građane Hrvatske koji putuju u SAD, pri čemu kaže da je Hrvatska vrlo blizu dovršetka prvog koraka za ulazak u Visa Waiver Program (program američke vlade koji omogućuje pojedinim zemljama poslovna, turistička i tranzitna putovanja do 90 dana bez viza), što podrazumijeva da broj odbijenih zahtjeva za vize mora biti ispod tri posto, a izračun se odnosi na fiskalnu godinu, koja završava 30. rujna.

"Imamo još dva tjedna da postotak padne ispod tri posto, a u ovom trenutku se nalazi upravo na tri posto", rekao je Kohorst, dodajući da surađuju s Vladom na tome da se realizira što više pozitivnih zahtjeva, pozvavši i sve okupljene koji nemaju vizu za odmor da za istu apliciraju.

Nedavno je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović apelirao na hrvatske građane da podnošenjem zahtjeva doprinesu tome kako bi se broj odbijenih viza u odnosu na broj podnesenih zahtjeva smanjio ispod tri posto.

Izvršna direktorica AmCham Hrvatska Andrea Doko Jelušić rekla je da su s Kohorstom postigli sjajnu suradnju, a pritom je istaknula veleposlanikova nastojanja oko početka pregovora o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Navela je da do sada po tom pitanju postignut sjajan uspjeh, a nada se da će sporazum biti potpisan uskoro.