ukidanje koncesija

Obiteljski liječnici napali Grbu Bujević: Koristi poziciju da bi zastupala nečije interese

15.05.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudila je u petak izjavu članice Nacionalnog stožera civilne zaštite Maje Grbe Bujević da treba ukinuti koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te je prozvala da koristi visoku poziciju kako bi zastupala nečije interese

"Ostaje dojam da Grba Bujević koristi visoku poziciju i funkciju da iznosi stavove u čijoj su pozadini osobni ili neki drugi interesi", navodi KoHOM u reakciji na intervjuu članice Nacionalnog stožera, objavljen u srijedu u Glasu Istre.

Grba Bujević je izjavila da su poplava u Gunji, migrantska kriza i borba protiv koronavirusa pokazale veliku fragmentaciju javno-zdravstvenog sustava. Poručila je da to treba hitno mijenjati i sugerirala da treba ukinuti koncesije i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja.

KoHOM u reakciji ocjenjuje da je Grba Bujević istupila nekorektno prema obiteljskim liječnicima koncesionarima, indirektno sugerirajući da su problematični i neprofesionalni, i time se uplela u materiju koju dobro ne poznaje.

Na njezinu ocjenu o "velikoj fragmentaciji javno-zdravstvenog sustava" odgovaraju da je ta rascjepkanost prvenstveno rezultat neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći, koju je upravo Grba Bujević započela i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva

Poručuju da su koncesionari, koji čine 75 posto obiteljskih liječnika, kao dio javnog zdravstva sudjelovali u svim zdravstvenim krizama, u vrijeme poplave u Gunji i migrantske krize. 

Tijekom epidemije koronavirusa preuzeli su teret na svoja leđa kroz tzv. COVID ambulante i testiranja, za što još nisu dobili apsolutno nikakvu plaću, a u mnogim županijama nisu bili opskrbljeni ni zaštitnom opremom (koju su domovi zdravlja dobili od kriznih stožera).