TOPNIČKI DNEVNICI?

Kod brigadira Crnčeca nađeni vojni dokumenti

20.10.2009 u 22:50

Bionic
Reading

Prilikom pretresa stana umirovljenog brigadira Emila Crnčeca pripadnici policije pronašli su tri kutije raznovrsnih dokumenata vezanih uz operacije Bljesak, Oluja i Maestral. Iako to nitko ni neslužbeno ne želi potvrditi, sumnja se da se među dokumentima nalaze i tzv. topnički dnevnici koje od Hrvatske potražuje haški sud. U svakom slučaju, riječ je o dokumentima koje donedavni djelatni časnik Oružanih snaga ne bi smio posjedovati

Umirovljeni brigadir Emil Crnčec uhićen je u ponedjeljak sa još sedam bivših pripadnika nekadašnje 7. gardijske brigade Pume zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina nad zarobljenim srpskim vojnicima 9. rujna 1995. godine u selu Mliništa kod Glamoča tijekom vojne operacije Maestral. Među sedmoricom uhapšenih su i dvije djelatne vojne osobe, desetnik i nadnarednik koji su bili raspoređeni u vojarni u Našicama.

No, kako neslužbeno saznajemo, Crnčecu su nadređeni savjetovali da, s obzirom rezultate istrage, ode u mirovinu kako ne bi bio priveden kao djelatna vojna osoba, što bi nanjelo veliku štetu Oružanim snagama.

Prema istim izvorima, pred kraj istrage policija je obavijestila ured premijerke Jadranke Kosor da će morati privesti Crnčeca, s čime je potom upoznat ministar obrane Branko Vukelić, a nakon čega je Crnčecu sugerirano da ode u mirovinu. Sam Crnčec je u vojnom sustavu figurirao kao kvalitetan časnik koji je bio redovito pohvaljivan i odlikovan. Da je dobro kotirao u vrhu vojske vidjelo se i prije dva mjeseca kada je bio u pratnji načelnika Glavnog stožera prilikom službenog posjeta Oružanim snagama SR Njemačke.

Tako ga je prije godinu dana, na prijedlog ministra Vukelića, predsjednik Mesić pohvalio za natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća. Dvije godine ranije Mesić ga je odlikovao redom Bana Jelačića.

U 7. gardijskoj Crnčec je bio je jedan od najbližih suradnika zapovjednika Puma generala Ivana Korade. Nakon završetka rata Korade je postavljen za zapovjednika 6. zbornog područja. Kada se 1997. Korade oglušio o zapovijed o smjeni, Crnčec i još nekoliko njegovih suradnika zatvorili su se u varaždinskoj vojarni. Intervenirala je vojna policija i uhapsila Koradu, Crnčeca i druge te ih provela u pritvor u splitsku Loru, gdje je Crnčec bio mjesec dana.

Godinu dana ranije, u varaždinskom restoranu Bijeli konj je zajedno s Koradom sudjelovao u premlaćivanju i mučenju umirovljenog djelatnika SIS-a Josipa Marčelana. Ovaj ih je kasnije tužio i, nakon pet godina, Korade je proglašen krivim, a od optužbi protiv Crnčeca, kao trećeokrivljenog, Marčelan je odustao.

U vrijeme tog sudskog spora ministarstvo obrane čini nevjerojatan potez: Crnčeca šalju na školovanje u Sjedinjene Države te se pravdaju da nisu znali da se protiv njega vodi kazneni postupak. Usprkos svim tim postupcima, Crnčec napreduje do čina brigadira, a od 2003. je na raznim dužnostima u Upravi za operativne poslove, kojoj je šest mjeseci bio i na čelu, piše Jutarnji.hr.