SARIĆ PRIZNAO NEDJELO

Kobak: Nisam izvukao 3,7 milijuna eura iz HŽ-a

11.01.2011 u 10:26

Bionic
Reading

Čitanjem USKOK-ove optužnice danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje bivšem predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Davorinu Kobaku kojega se tereti da je s još troje suoptuženih preko tvrtke 'Agit' iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura

Kao i na pripremnom ročištu Kobak je kazao da se ne osjeća krivim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.

Isto je ustvrdila i bivša direktorica HŽ-ove tvrtke 'Agit' Biserka Robić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević

Jedino je Andrija Sarić, suradnik Biserke Robić u poduzeću 'Agit', priznao nedjelo.

Kobak i Biserka Robić na suđenje su dovedeni iz pritvora u Remetincu, u kojemu su duže od godinu i pol dana, dok se ostala dvojica optuženika brane sa slobode.

Optužnicom podignutom krajem lipnja 2010., nakon gotovo jednogodišnje istrage, tereti ih se da su od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura prebacili oko 3,7 milijuna eura na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH.

USKOK sumnja da su off-shore tvrtke bile osnovane samo zbog izvlačenje novca iz državne tvrtke HŽ-a jer su upravo optuženici bili ovlašteni predstavnici tih kompanija. Novac su navodno osobno podizali s računa u Austriji i BiH, a tereti ih se da su od 3,7 milijuna eura sebi zadržali 3,2 milijuna.

Nekoliko mjeseci prije uhićenja Kobak je smijenjen s dužnosti u HŽ-u. Odbacujući tada još samo nagađanja da je oštetio HŽ, Kobak je tvrdio kako je žrtva medijskih napada kojima se želi skrenuti pozornost s drugih problema toga javnog poduzeća koje svake godine posluje s velikim gubicima.