PUSIĆ, MIMICA I JAKOVČIĆ

Koalicijski partneri za osnaživanje mediteranskog identiteta i regija

Vesna Pusić Ivan Jakovčić

Vesna Pusić Ivan Jakovčić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U organizaciji IDS-a i katalonskog CDC-a (Convergenca Demoratica de Cataluna) u Poreču se danas održava međunarodna konferencija Novi putovi suradnje na Mediteranu. Uz domaćina istarskog župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, konferenciji su nazočili i potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić, kao koalicijska partnerica, ali i u ulozi potpredsjednice ELDR-a te predsjednice Odbora za praćenje pregovora o priključenju Hrvatske Europskoj uniji i Neven Mimica, član izaslanstva Hrvatskog sabora u Euro-mediteranskoj skupštini i potpredsjednik Sabora

Kako je istaknuo Jakovčić, za IDS je ovaj zajednički susret s katalonskim partnerima, ali i s koalicijskim partnerima, od iznimnog značaja pred skorašnje parlamentarne izbore. 'Vjerujem da s CDC-om kao partnerom na europskom političkom nebu, te s HNS-om, gradimo političku budućnost Hrvatske', kazao je istarski župan, dodavši kako očekuju pobjedu na izborima i preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. Istaknuo je i kako je cilj današnje međunarodne konferencije otvoriti novu dimenziju hrvatske politike prema Mediteranu.

Podsjetivši kako smo svjedoci arapskog proljeća, da nedemokratski režimi padaju jedan za drugim, istaknuo je kako očekuje da će se svjetska politika fokusirati na Mediteran, što je za ove prostore, koji broje 600 do 700 milijuna stanovnika, ujedno i šansa za gospodarski rast.

'To je enormno tržište koje nije dovoljno iskorišteno, ujedno je i velika šansa za Mediteran, ali i uspostavljanje novih političkih odnosa. Za razliku od onih koji su na Balkanu rušili mostove, a pod tim mislim na Mostarski most, mi želimo graditi mostove', kazao je Jakovčić.

'U Hrvatskoj smo uvijek imali nedoumica da li smo srednja Europa, zapadni Balkan ili Mediteran. Naravno da smo sve troje. Sada je trenutak da možemo snažnije razvijati taj mediteranski dio identiteta', kazala je Pusić, napomenuvši kako je Mediteran iz gotovo nevidljive regije prije desetak godina izašao u prvi plan europskih, ali i svjetskih interesa.

Kako je istaknuo Mimica, u Kukuriku koaliciji su odlučni u provođenju programa koji se odnosi na subordijarnost i decentralizaciju Hrvatske. Ono za što ćemo se zalagati u Hrvatskoj i u EU je snažnija uloga regija te jačanje mediteranske dimenzije u Hrvatskoj, kao i u vanjskoj politici, što uključuje i inicijative za formiranje Jadransko-jonske makro regionalne strategije te na mikro razini jačanje suradnje između hrvatskih regija, uključujući Istru koja je predvodnica.

Kako je istaknuo istarski župan Jakovčić, ne može se poreći da je EU u krizi, a izlaz iz krize on vidi u jačanju regija i regionalizma u EU. Naglasivši kako HDZ u zadnjih deset godina nije ništa napravio po pitanju decentralizacije, iako je  2001/2002. pokušao napraviti iskorak, ali jako skromno, poručio je glasačima kako IDS želi da se članci hrvatskog Ustava koji se tiču decentralizacije i lokalne samouprave napokon ostvare.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi