bivši premijer

Knjiga žalosti za Nikicu Valentića otvorena u Banskim dvorima

04.05.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Knjiga žalosti u sjećanje na bivšeg predsjednika Vlade Nikicu Valentića otvorena je ispred plavog salona Banskih dvora, objavio je premijer Andrej Plenković na twitteru te napisao je da je Nikica Valentić svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti.

Knjiga žalosti bit će izložena u Vladi RH do ponedjeljka ujutro kada ćemo je prebaciti u Preporodnu dvoranu gdje će se održati komemoracija, izvijestili su iz Vlade RH.

Nikica Valentić, bivši hrvatski premijer i saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata, umro je u srijedu u 73. godini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je bivši premijer Nikica Valentić svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti te sinoć uputio sućut obitelji u svoje i u ime hrvatske Vlade. 

Naglasio je da je Valentić bio predsjednik hrvatske Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske.

"Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika, koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme", naglasio je premijer Plenković.

I Hrvatski sabor danas je, na početku sjednice, minutom šutnje odao počast bivšem predsjedniku Vlade i saborskom zastupniku Nikici Valentiću.