preminuo u 73. godini

I rodna se Lika oprašta od Nikice Valentića, svoga počasnog građanina

04.05.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Od bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nikice Valentića, odlikovanog najvišim državnim odličjima, te kao počasnog građanina Ličko-senjske županije, opraštaju se građani njegove rodne Like, a župan ličko-senjski Ernest Petry izražava najdublju sućut Valentićevoj obitelji

Kako je priopćeno iz Ureda župana, Nikica Valentić je kao istaknuti hrvatski političar svojim djelovanjem dao izuzetan doprinos i ugledu i razvoju i svoga rodnog grada Gospića.

“U svojoj uspješnoj političkoj karijeri gospodin Valentić umnogome je utjecao na društveni i politički život najviših državnih institucija Republike Hrvatske, gdje se svojim predanim i iskrenim radom zalagao za dobrobit svih njenih građana, a posebno građana Ličko-senjske županije”, stoji u slovu sućuti.

Nikica Valentić, bivši hrvatski premijer i saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata, umro je u srijedu u 73. godini. Nikica Valentić rođen je 1950. u Bilaju kod Gospića. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio je saborski zastupnik u dva mandata od 1992. do 1993. godine i od 1995. do 2000. godine, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 3. travnja 1993. do 7. studenoga 1995. Za njegova premijerskog mandata pokrenut je antiinflacijski program te je kao nova valuta, uvedena kuna, 1994 godine.

Također tijekom mandata Nikice Valentića, u kolovozu 1995., hrvatska vojska i policija izvele su oslobodilačku operaciju Oluja koja je u konačnici dovela do kraja rata u Hrvatskoj.

Bivši premijer Valentić je za svoje zasluge u društvenom i političkom radu tijekom izgradnje hrvatske države i gospodarstva bio višestruko odlikovan, te je dobitnik Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom Ante Starčevića kao i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića i Redom hrvatskog trolista.