KLIMATSKE PROMJENE

Ključnom sustavu oceanskih struja prijeti skori kolaps: 'Nemamo puno vremena'

26.07.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Vitalni sustav oceanskih struja mogao bi se urušiti u roku od nekoliko desetljeća ako se nastavi zagađivanje koje zagrijava planet, upozoravaju znanstvenici, nagovješćujući događaj koji bi bio katastrofalan za globalne vremenske prilike i 'utjecao na svaku osobu na planetu'. Nova studija, objavljena u utorak u časopisu Nature, otkriva da bi Atlantska meridijalna preokretna struja (AMOC), čiji je dio i Golfska struja, mogla kolabirati sredinom stoljeća ili čak već 2025. godine

AMOC je složena mreža morskih struja koja funkcionira poput goleme globalne pokretne trake. Prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema sjevernom Atlantiku, gdje se voda hladi, postaje slanija i tone duboko u ocean, prije nego što se proširi prema jugu. Ima ključnu ulogu u klimatskom sustavu, pomažući u regulaciji globalnih vremenskih obrazaca. Njezin kolaps imao bi goleme implikacije, uključujući mnogo ekstremnije zime i porast razine mora, što bi utjecalo na dijelove Europe i SAD-a, te promjenu monsuna u tropima. Znanstvenici već godinama upozoravaju na nestabilnost AMOC-a uz ubrzavanje klimatske krize, što prijeti poremećajem ravnoteže temperature i saliniteta, o kojima ovisi snaga ovih struja.

Znanstvenici koji nisu uključeni u navedenu studiju rekli su za CNN da točan trenutak kolapsa još nije utvrđen i da su mjerenja struja pokazala mala odstupanja, no složili su se da su ovi rezultati alarmantni te pružaju nove dokaze za to da bi prijelomna točka mogla nastupiti prije nego što se mislilo.

Kako se oceani zagrijavaju i led se topi, više slatke vode ulazi u njih i smanjuje im gustoću. Kada voda postane previše slatka, previše topla ili oboje, transportna traka se zaustavlja. Događalo se to i prije. Prije više od 12.000 godina brzo topljenje ledenjaka uzrokovalo je zaustavljanje AMOC-a, što je dovelo do velikih temperaturnih fluktuacija na sjevernoj hemisferi od 10 do 15 stupnjeva Celzija unutar jednog desetljeća.

Zaustavljanje bi 'utjecalo baš na svaku osobu na planetu - toliko je veliko i važno', rekao je Peter de Menocal, predsjednik Oceanografskog instituta Woods Hole, koji nije bio uključen u studiju.

Izvješće UN-ovog Međuvladinog odbora za klimatske promjene iz 2019. predviđa da će AMOC oslabiti tijekom ovog stoljeća, ali da je njegov potpuni kolaps prije 2100. malo vjerojatan. Novo istraživanje ima daleko alarmantnije zaključke. Budući da se AMOC kontinuirano prati tek od 2004., autori studije razmotrili su mnogo više podataka koji bi mogli pokazati kako su se struje ponašale u razdoblju bez klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

  • +35
Požar u Župi dubrovačkoj Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

'Morali smo se vratiti u prošlost', rekao je Peter Ditlevsen, profesor klimatske fizike na Sveučilištu u Kopenhagenu i jedan od autora izvješća. Znanstvenici su analizirali temperaturu površine mora u sjevernom Atlantiku, južno od Grenlanda, u razdoblju od 150 godina između 1870. i 2020. godine. Ovaj dio oceana zagrijava voda koju AMOC prenosi sjeverno iz tropskih krajeva, rekao je Ditlevsen, 'pa ako se ohladi, to je zato što AMOC slabi'. Autori su potom izuzeli utjecaje globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, na temperaturu vode da bi razumjeli kako se struje mijenjaju. Pronašli su 'rane signale upozorenja' o kritičnim promjenama u AMOC-u, što ih je dovelo do predviđanja 's velikom pouzdanošću' da bi se sustav mogao ugasiti ili srušiti već 2025., a najkasnije 2095. Najvjerojatnija točka sloma je negdje između 2039. i 2070., rekao je Ditlevsen. 'To je stvarno zastrašujuće', izjavio je za CNN. 'Ovo nije nešto što biste olako stavili na papir', rekao je, dodajući da su autori snažno uvjereni u 'čvrst rezultat'.

  • +6
Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je veći dio Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

De Menocal kaže da su rezultati studije 'i iznenađujući i alarmantni'. Već je neko vrijeme jasno da će AMOC oslabiti u nadolazećim desetljećima, rekao je za CNN. Studija iz 2021. uočila je da on pokazuje znakove nestabilnosti zbog klimatskih promjena. No do sada nije bilo vremenskog okvira za to. Nova studija 'pruža novu analizu koja se fokusira na to kada će se dogoditi ta prekretnica', rekao je De Menocal, a predviđanje studije da će se kolaps dogoditi oko 2050. 'alarmantno je brzo s obzirom na globalno razoran učinak takvog događaja'. Važno je pritom napomenuti, dodao je, da još nema opažajnih dokaza da se AMOC urušava. Stefan Rahmstorf, profesor fizike oceana na Sveučilištu u Potsdamu u Njemačkoj, koji također nije bio uključen u studiju, rekao je da ovo istraživanje pomaže poduprijeti ona prethodna.

'Još uvijek postoji velika neizvjesnost oko toga gdje je prijelomna točka AMOC-a, ali nova studija dodaje dokaze da je mnogo bliže nego što smo mislili prije samo nekoliko godina', rekao je za CNN, dodajući: 'Sadašnji znanstveni dokazi govore da ne možemo isključiti čak ni prelazak prekretnice već u sljedećem ili u iduća dva desetljeća.'

Izvješće poziva na brze i učinkovite mjere za smanjenje zagađenja planeta zagrijavanjem na nulu, smanjenje globalnih temperatura i usporavanje otapanja leda na Arktiku. 'Ključna točka ove studije je da nemamo puno vremena', rekao je De Menocal. 'A ulozi su upravo postali veći', istaknuo je.