VESNA PUSIĆ

'Ključno je da BiH pokaže napredak'

Bionic
Reading

Za Bosnu i Hercegovinu je ključno da u ovom trenutku pokaže napredak gdje ga je moguće pokazati, kazala je u izjavi za Agenciju Anadolija (AA) ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić

Vijeće za vanjske poslove Europske unije (EU), podsjetimo, uputilo je jučer još jedno upozorenje vlastima Bosne i Hercegovine o nužnosti provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i izrazilo zabrinutost nenapredovanjem zemlje na putu europskih integracija. BiH je jedina zemlja regije koja je bila tema sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a koji čine Vijeće za vanjske poslove. Vijeće je izrazilo žaljenje time što politički vođe u BiH za tri godine nisu uspjeli implementirati presudu u predmetu Sejdić-Finci, dovodeći BiH u poziciju da krši međunarodne obaveze.

'Zaključci o BiH doneseni su u tri točke. Oni su bili na redu u onoj kategoriji zaključaka koji se donose bez rasprave. To je možda malo u kontradikciji s činjenicom da su praktički ministri svih zemalja članica EU-a vrlo zainteresirani za BiH i vrlo često razgovaraju o BiH i kad ta tema nije na dnevnom redu. Bez rasprave usvojeni zaključci uglavnom govore o zabrinutosti za situaciju u BiH. Prvi govori da zemlje u regiji napreduju, a da BiH zaostaje, dok se druga dva pozivaju na nužnost provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, odnosno vezanost napredovanja BiH s realizacijom ili provedbom odluke u slučaju Sejdić-Finci. Ako malo dublje uđemo u taj problem, jasno nam je da u velikoj mjeri postoji određeni sukob između dejtonskog koncepta BiH, s jedne strane, i presude u slučaju Sejdić-Finci, s druge strane', rekla je Pusić.

To, dodala je šefica hrvatske diplomacije, ne znači da ne treba provoditi odluku u slučaju Sejdić-Finci.

'Ali znači da treba sustavno, možda s punim razumijevanjem i rješavanjem pitanja s predstavnicima sva tri naroda u BiH, prići provedbi odluke u slučaju Sejdić-Finci. Moje mišljenje je da je u svakom slučaju za BiH u ovom trenutku ključno pokazati napredak gdje je to moguće pokazati, a mislim da je to sada pitanje registracije vojne imovine, odnosno pitanje aktiviranja MAP-a, puta za članstvo u NATO-u. Za stabilnost BiH, a onda i svih njenih susjeda i cijele naše regije, napredovanje BiH prema članstvu u NATO-u neobično je važno. A s druge strane, važno je u percepciji BiH kao zemlje koja jest u stanju provesti nešto i može napredovati u realizaciji svojih projekata. To bi stvorilo opću pozitivnu sliku o BiH pa bi se možda i neke druge teme lakše razriješile i neki drugi problemi našli svoje odgovore', izjavila je Vesna Pusić za Agenciju Anadolija.