VUKOVARSKI CIRKUS

Klizalište i pozornica ugrožavaju nacionalni identitet

06.03.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Vukovarci su već mjesecima svjedoci cirkusa na glavnom gradskom trgu; nakon postavljanja klizališta možemo u ljetnim mjesecima očekivati odbojku na pijesku, a na jesen balon kao pokrivač za tenisko igralište

Dio je to anonimnog pisma koje su potpisali 'građani grada Vukovara' i uputili ga predsjednici Gradskog vijeća Zdenki Buljan, ali i lokalnim novinarima te aktivistima nevladinih udruga. Zabrinuti građani žale se na kulturnu i urbanu devastaciju središnjega prostora u gradu Vukovaru i upozoravaju da je to posljedica samovolje pojedinaca, aludirajući na gradonačelnika Željka Sabu (SDP).

'Pozdravljamo postavljanje klizališta u centru, ali samo ako se to nije dogodilo na štetu pučke kuhinje ili nekog drugog socijalnog programa. Međutim, u samom središtu grada postoji još 5-7 odgovarajućih mjesta za klizalište koja ne bi umanjila vrijednost projekta', poručuju građani.

Klizalište na Trgu Republike Hrvatske postavljeno je i pompozno otvoreno početkom prosinca od strane SDP-ova gradonačelnika Sabe i njegovih kolega iz vrha stranke. Navodno je to pola milijuna kuna vrijedan dar SDP-a Hrvatske Vukovarcima. Uz veliki broj Vukovaraca, ponajviše djece, koji svakodnevno pohode klizalište, tamo je održano i nekoliko hokejaških susreta rekreativaca.

No kritičarima gradonačelnika koji za njega u anonimnom pismu tvrde da mu 'Vukovar služi kao prostor za iživljavanje narcisoidnosti' smeta još nešto – pozornica postavljena na glavnom trgu, odmah do klizališta, još za blagdan sv. Nikole. 'Pozornica, a pogotovo ona s pokrovom, prije nekoga se događanja postavi i odmah nakon toga ukloni. To je jasno svima, osim našem gradonačelniku. Kulturološki je šok i potkapanje razvoja nacionalnog identiteta postavljanje pozornice ispred biste osnivača moderne Hrvatske, dr. Franje Tuđmana', ukazuju anonimni građani. Podsjetili su i na štandove pokraj povijesnog Radničkog doma, koji su zaostali još od Božićnog sajma i nitko ih nije uklonio.

Od predsjednice Gradskog vijeća zahtijevaju sazivanje hitne i izvanredne sjednice tog tijela, na kojoj bi se 'zabranili takvi sramotni i primitivni postupci štetni ne samo dobrome ukusu, već i osnovnim urbanističkim mjerilima'.

Očito je da Vukovar nije pretrpio samo ratna razaranja, nego i dalje trpi zbog ega vladajućih struktura, zaključuju prosvjednici.

Zaklanjanje biste predsjednika Tuđmana, a pozornica je doista postavljena ispred tog spomen-obilježja i u potpunosti ga zakriva s prednje strane, otpočetka smeta i vukovarskim HDZ-ovcima koji su gradonačelnika Sabu više puta, pa i na sjednicama Gradskog vijeća, upozoravali da ukloni pozornicu.

Sve je kritike gradonačelnik Sabo glatko odbio, uključujući i 'anonimku'. Za pozornicu tvrdi da koristi djeci koja svakodnevno dolaze na klizalište i preobuvaju se za klizanje te najavljuje i druge sadržaje koji će se tamo održati. Zadržavanje pozornice puna tri mjeseca na istom mjestu predstavlja mjerom štednje, jer svako postavljanje i uklanjanje 'košta', a sajamske kućice namjerava zadržati do proljeća i održavanja novih sajmova na istom mjestu.

'Nitko nema pravo sumnjati u moje poštovanje prema predsjedniku Tuđmanu. Sve te prozivke i anonimnka pisma nastavak su političke bitke', kratko je prokomentirao Željko Sabo. Doduše, kritičare svog 'lika i djela' tom prilikom nije nazvao 'pizdekima' kao što mu se to omaknulo kada je prije nekoliko dana u 'live' gostovanju na Hrvatskom radio Vukovaru izrekao što misli o onima koji ružno govore o njegovoj akciji 'Solidarnost za Vukovar'.