slabo poznati

Kliška gora skriva misterizno mjesto; pogledajte kako izgledaju bunari Rajčice

Bionic
Reading

Nedaleko od Splita, na nepristupačnom terenu Kliške zagore, skriva se jedno od najslikovitijih, ali i najmisterioznijih mjesta Hrvatske - bunari Rajčica

Deset gotovo identičnih bunara okruženih suhozidima oduševljavaju svojom ljepotom i intrigiraju svojom tajanstvenom poviješću.

Tko ih je izgradio i kada?

Malo se danas zna o bunarima Rajčica, a legenda kaže da su bili tu još prije dolaska Rimljana te da nikad nisu presušili. Ovi bunari ne impresioniraju samo svojim porijeklom, već i izgradnjom. Izgrađeni su u suhozidu i gotovo su simetrični. Imaju stepenice koje omogućavaju lakši pristup vodi, a njihova dubina varira od jednog do osam metara.

Što se tiče povijesti, ona nažalost ne daje mnogo odgovora. Nisu provedena značajna istraživanja pa je i dalje nejasno tko je i kada izgradio bunare. Također, ne zna se ni kako su dobili svoje ime - jesu li nazvani po rajčicama ili raju.

Važna uloga u životu mještana

Mještani ovih krajeva tvrde da su bunari turskog podrijetla i da su imali ključnu ulogu u svakodnevnom životu lokalnog stanovništva. Služili su za opskrbu kućanstava vodom i za napajanje stoke.

  • +48
Rimski bunari Rajčica, Dalmatinska zagora Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sve do nedavno, bunari Rajčica bili su slabo poznati. Međutim, kada je Općina Klis uložila dva milijuna kuna europskih sredstava u rekonstrukciju traktorskog puta koji spaja Brštanovo, Nisko i Matase sve je više znatiželjnika i zaljubljenika u prirodu koji dolaze posjetiti ovo fascinantno skriveno blago Kliške zagore.