digitalni novčanik

Više od 90.000 Hrvata već ima osobnu iskaznicu u mobitelu

30.10.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Više od 90.000 građana u Hrvatskoj osobne iskaznice ima u mobitelu. To znači da s mobitelom mogu ući u sustav e-Građani (digitalni državni šalter) i preko mobitela kod kuće ili na ulici potpisivati dokumente, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Već dulje vrijeme imamo dva elektronička zapisa na osobnim iskaznicama - identifikacijski i potpisni certifikat. Identifikacijski građane prepoznaje kad se prijave u sustav e-Građani, a potpisni služi kao potpisni pin kada nešto treba vlastoručno potpisati.

Hrvatska, kaže glavni direktor AKDa Jure Sertić, ima mogućnost da ako se osobna iskaznica stavi u čitač, s računala se može potpisati bilo koji dokument. Novost je, međutim, što se sada to može i preko mobitela.

- Naša aplikacija zove se Certilia. Cjelokupno rješenje nastalo je u AKD-u, a Certilia je naš brend digitalnog identiteta. AKD u suradnji s MUP-om u brojnim policijskim upravama i postajama pomaže građanima aktivirati mobileID osobnu iskaznicu - kaže Sertić, pojašnjavajući kako građani, ako žele, nakon što preuzmu svoju osobnu iskaznicu, mogu doći do konzola i u policijskoj upravi dobiti pomoći pri aktivaciji osobne iskaznice na mobitelu.

U AKD-u su snimili i više videopriloga s uputama za aktivaciju mobileID osobne iskaznice i njeno korištenje, ali kad je riječ o digitalnim uslugama, kaže Sertić, građanima je potrebna kontinuirana edukacija.

- Zato smo na frekventne punktove stavili konzole i već godinu dana pomažemo građanima u korištenju Certilije - kaže Sertić i otkriva kako se preko nje unazad mjesec dana može dobiti digitalna putna vjerodajnica.

- To znači da prije nego što krenete na put, možete svoje putovanje najaviti graničnoj kontroli i dolaskom na granicu samo kliknete na mobitelu, pojavi vam se QR kod i prođete kroz granični prijelaz. U prvoj fazi se prolazi s putovnicom, a u drugoj će se moći i bez nje - kaže Sertić, napominjući da je digitalna putna vjerodajnica pilot-projekt u kojem Hrvatska sudjeluje s Finskom.

Potpisivanje AKD je u Certiliju stavio i zdravstvenu iskaznicu te još dodatno opciju EU zdravstvene iskaznice, što znači da se može zatražiti preko telefona i da građani u svom walletu na mobitelu mogu imati i europsku zdravstvenu iskaznicu.

Za mjesec dana u walletu će biti i studentska iskaznica, pa će studenti moći s mobitelom doći u menzu, kliknuti na blagajni te konzumirati obrok. Glavni direktor AKD-a najavljuje i vozačku dozvolu, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.