nova regulativa

Kolektivni ugovori pokrivaju trećinu zaposlenih u privatnom sektoru, evo gdje ih je najviše

30.10.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Hrvatska ima oko stotinu tisuća aktivnih poduzeća, a krajem 2021. imala je samo 580 važećih kolektivnih ugovora kojima su regulirana prava oko 670.000 zaposlenih, piše u ponedjeljak Večernji list

Kolektivnim je ugovorima obuhvaćeno 47 posto svih zaposlenih prije svega zahvaljujući javnom sektoru, državnim poduzećima te prenošenju važenja dvaju granskih kolektivnih ugovora – iz turizma i graditeljstva – na sve u tim sektorima.

Europska je komisija prije nekoliko godina donijela novu direktivu kojom se od država članica očekuje da povećaju obuhvat radnika čija se prava reguliraju kolektivnim ugovorima na 70 posto.

Sufinancirala je i istraživanje na tu temu koje je proveo Institut za javne financije čiji su autori Predrag Bejaković, Marijana Bađun i Martina Pezer prikupili spomenute podatke. I bez tog rada poznato je da Hrvatska udruga poslodavaca kao jedina reprezentativna udruga poslodavaca nije bila sklona kolektivnim ugovorima. Stoga je, kažu, “pregovaranje u Hrvatskoj na sektorskoj razini razmjerno nerazvijeno”.

U uslužnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima samo 2,8 posto zaposlenih pokriveno je kolektivnim ugovorima, u poslovanju nekretninama 8,2 posto, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima 13,3 posto.

Ne računaju li se građevina i turizam, gdje je odlukom ministra rada važenje strukovnih ugovora preneseno na sve poslodavce u tom sektoru, najveća je pokrivenost kolektivnim ugovorima u javnome sektoru (88 posto), koji čine državna i lokalna uprava te javne službe (javno školstvo, zdravstvo, kultura i dr.).

U javnim poduzećima, koja su većinom u vlasništvu države ili lokalne samouprave, pokrivenost kolektivnim ugovorom kreće se oko 75-80 posto. Obuhvat u privatnim poduzećima znatno je niži te iznosi svega oko 36 posto, s tim što polovicu tog udjela drže turizam i građevina, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.