NJEMAČKI DUŽNOSNIK

Klice graha uzrok smrtonosne E. coli?

Smrtonosna bakterija Escherichia coli enterohemoragijskog soja (4)

Smrtonosna bakterija Escherichia coli enterohemoragijskog soja (4)

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Lokalni njemački dužnosnik rekao je u nedjelju da bi lokalno uzgojene klice graha mogle biti izvor smrtonosne bakterije escherichije coli (ECEH) koja je usmrtila najmanje 22 osobe i od koje je oboljelo više od 2000 ljudi diljem Europe, prenose agencije

Ministar poljoprivrede Donje Saske Gert Lindemann rekao je na konferenciji za tisak da je jedna tvrtka u regiji Uelzen zatvorena te da se daljnji testovi očekuju u ponedjeljak, javlja Reuters.

'Postojao je jasan trag do te tvrtke kao izvora zaraze', rekao je Lindemann. On je isto tako pozvao potrošače u sjevernoj Njemačkoj da ne konzumiraju bilo koju vrstu klica. 'To je najvjerojatniji izvor zaraze escherichijom coli', rekao je Lindemann.

Ranije su dužnosnici Donje Saske rekli da se istražuju klice graha kao mogući izvor smrtonosne bakterije.

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvješću koje je u nedjelju objavilo Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

U zemljama Europske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom escherichijom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC.

Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a, prenosi AFP.

U odnosu na dan ranije, ECDC je u nedjelju izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je novu smrtonosnu bakteriju kao rijedak oblik bakterije escherichije coli pod oznakom 'O104:H4'. Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi