finale serijala

Klasić: Četiri posljednje epizode serije o NDH ujedno i najzanimljivije. Riječ je o odnosu Crkve prema NDH, dvjema o teroru, te posljednja o Bleiburgu i skrivanju Pavelića

13.11.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Povjesničar Hrvoje Klasić, autor hvaljenog serijskog dokumentarca o NDH, koji se već dva mjeseca prikazuje ponedjeljkom na HTV-u, kaže da su najzanimljivije epizode upravo posljednje četiri, koje tek slijede

'Četiri po meni najjače epizode, koje će možda biti najzanimljivije, dolaze sada na kraju. Najprije epizoda o odnosu Crkve prema NDH, potom dvije o teroru i posljednja o kraju NDH, o Bleiburgu i o skrivanju odbjeglog Pavelića', otkrio je Klasić za Slobodnu Dalmaciju.

Upitan kako je zadovoljan prijemom serije kazao je da je 'ovo je prva serija o NDH koja je rađena na ovako sveobuhvatan način'.

'Javljaju mi se ljudi iz Beograda i Crne Gore i kažu, kad im netko spomene NDH, da pomisle jedino na Jasenovac, ništa drugo. A da sad znaju puno više. Mi smo odlučili sveobuhvatno tome pristupiti, kupili smo jako vrijednog arhivskog materijala i ispalo je 12 epizoda. Mislili smo da će to biti previše, možda nekome i jest, ali ostaje još puno toga što će ostati neispričano. Mnoge osobe iz tog vremena zaslužuje svoje vlastite, opširnije epizode, ili filmove, počevši od samog Ante Pavelića', kazao je Klasić.

NDH Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

U opširnom razgovoru, u kojem je govorio ne samo o seriji, kazao je i da mu i dandanas, 2021. godine, dolaze nastavnici iz cijele Hrvatske koji mu kažu da se neke teme iz hrvatske povijesti boje predavati.

'A to su teme vezane uz NDH i Domovinski rat. Došla mi je prijateljica iz jednog manjeg slavonskog mjesta i rekla kako joj je sutradan, nakon što je u razredu spomenula i srpske žrtve, došao jedan otac u odori i upitao je kako se o tome usuđuje predavati', naveo je Klasić za Slobodnu Dalmaciju.