oporba vs. hdz

'Kiša optužbi i uvreda' u Saboru: 'Vi ste kvisling, vi ste izdajica hrvatskog naroda'

28.02.2024 u 13:01

Bionic
Reading

Uvrede, optužbe o izdaji i izdajnicima, kvislinzima, marionetama, razmijenili su u srijedu oporbeni i zastupnici HDZ-a, te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

„Vi ste kvisling, vi ste izdajica hrvatskog naroda“, uzvratio je Jandroković Katarini Peović (RF) nakon što je ona prozvala HDZ da su pljačka pretvorbe i privatizacije njegov krimen, a njegove zastupnike optužila da su kvislinzi „zato jer su izdali sve ljude, sve radnike u Hrvatskoj“.

Trebate izaći na prosvjed za kraj kvislinške vlade HDZ-a, 23. ožujka, pozvala je građane u raspravi uoči izglasavanja tehničkih izmjena Stečajnog zakona.

Prestanite koristiti taj izraz, pozvao ju je Jandroković, poručivši joj da olako govori o ljudima i optužuje ih za nacionalnu izdaju.

„Biti kvislingom znači izdati svoju domovinu, kvisling je pojam za najveću izdajicu uopće kad su u pitanju međunarodni odnosi, čovjek je ubijen, zazivate političko nasilje“, rekao je zastupnici.

„Opći pojam za izdajicu uspjeli ste dovesti u vezu s nekim nasiljem, no vi ste kvislinzi zato jer nam prodajte hrvatstvo grofova“ uzvratila mu je Peović i dodala kako nema tog hrvatstva koje je u stanju pomiriti hrvatstvo grofova sa onim kmeta.

„Mi smo za kmetove, a vi ste za grofove bili od prvog trenutka“, ustrajala je, na što joj je Jandroković poručio da prestane koristiti izraz kvisling, jer da će u suprotnom dobiti natrag isti.

Beljak: Ako je netko kvisling, onda je to Plenković

Krešo Beljak (HSS) mu uzvraća da izdajicom naziva nekoga tko nikada nije bio na vlasti, a da je kvisling onaj tko je marioneta, kojeg je netko postavio.

„Ako je netko kvisling, onda je to Plenković koji je postavljen tu da odradi Agrokor, Plin za cent, da odradi za strane sile, za Ameriku i Rusiju“, izjavio je i dodao kako onaj tko nikad nije bio na vlasti „ne da ne može biti kvisling, izdajica, ne može biti ništa“.

Baš ste dobro rekli, jer stvarno ste ništa, uzvratio mu je Jandroković.

Bojan Glavašević (NZ) dodaje da se iz HDZ-ovih redova često implicira riječ izdajica.

Kad iz te stranke broje krvna zrnca, govore o srboljubnim srcima, riječ izdajica nije upotrjebljena, ali je implicirana, objasnio je i dodao kako krasti od Hrvatske znači izdati je, „možda ne u doslovnom smislu zakona, ali u duhu svakako“.

HDZ: Uveli ste govor mržnje, Orešković je prorok apokalipse

HDZ je oporbene kolege prozvao da su u hrvatski javni prostor uveli govor mržnje, a Daliju Orešković da je postala „prorok apokalipse“.

Nismo stvarali državu zato da u njoj hodamo pognute glave zbog Andreja Plenkovića i njegova HDZ-a, izjavila je ta zastupnica, zazivajući izbore i tvrdeći da su oni koji mrze ovu zemlju, HDZ i njegov premijer.

Vi se Bogu molite da budu što kasnije, jer ne znate tko će vas primiti na listu, SDP ili Možemo, jer sami ne možete, rekla joj je Marija Jelkovac (HDZ), dodavši da za nju sigurno neće glasovati hrvatski branitelji koje je nazvala karcinomom društva.

„Vas i 99 posto zastupnika HDZ-a ne bi bilo nigdje da niste članovi pravomoćno osuđene bande HDZ-a“, uzvratio joj je Beljak.

Vi ste bukači i sijači govora mržnje koji radikaliziraju hrvatsko društvo, uzvraća oporbenim kolegama Andro Krstulović Opara (HDZ).

U jednom trenutku dio lijeve oporbe, osim Socijaldemokrata, napustio je sabornicu, što je komentirao Milan Vrkljan (PH).

Ovi koji su izašli nisu podržali pomoć Ukrajini, Zakon o hrvatskom jeziku i izbor Ivana Turudića jer je Njemačkoj izručio dva pripadnika zloglasne udbe, Perkovića i Mustača, rekao je.