BIT ĆE PIVA

Kiša na kraju ljeta spasila urod hmelja u Njemačkoj

04.09.2017 u 18:52

Bionic
Reading

Kiša na kraju ljeta spasila je urod hmelja u Njemačkoj, što znači da bi njemački pivari trebali sada imati dovoljno ključnog sastojka u proizvodnji piva, objavio je čelnik njemačko-američkog globalnog trgovca tom poljoprivrednom robom

Pivari na zapadu i istoku Europe, u Aziji i Africi snažno se oslanjaju na njemački hmelj, a postojala je bojazan od manjka tog ključnog sastojka zbog sve veće potražnje za njim uslijed proizvodnje sve popularnijeg "craft piva" i zbog manjka zaliha.

"Žetvu u Njemačkoj od katastrofe je dijelilo svega sedam dana zbog suše u lipnju i srpnju", kazao je Stephan Barth, izvršni direktor u Barth Haas Groupu. 

Njemačka je drugi proizvođač hmelja u svijetu i zajedno s vodećim proizvođačem SAD-om čini tri četvrtine svjetske proizvodnje.

U SAD-u urod će po svemu sudeći biti nešto bolji od prosjeka, kaže Barth.

"Kiša u kolovozu značila je spas u zadnji čas i očekujem prosječan njemački urod", istaknuo je, dodajući da će zajedno s američkim urodom ponuda na tržištu biti dostatna iako će cijene ostati visoke. 

Hmelj je jedan od glavnih sastojaka piva, uz vodu, slad i kvasac. Njemačka i SAD izvoze ga po oko 26.000 tona godišnje.

Žetva je u najvećim njemačkim regijama po proizvodnji počela ali još je prerano za procjenu kvalitete ovogodišnjeg uroda, ponajprije ključnog sastojka alpha-kiseline zaslužnog za gorčinu piva, napominje Barth.

Procjenjuje da će Njemačka požeti 39.200 tona hmelja u 2017., što bi bio za 'nijansu' slabiji urod od prošlogodišnjih 42.700 tona.

Za SAD-u procjenje urod od 45.000 tona, za oko pet tisuća tona više nego u 2016., no žetva tek treba početi.

Globalni urod hmelja u proteklih pet godina bio je manji od potražnje i zalihe su se iscrpile, s tim da je globalna potražnja rasla oko jedan posto godišnje dijelom zbog sve veće popularnosti craft piva.

"Udio od dva do 2,5 posto, koliko iznosi udio proizvođača craft piva u globalnom tržišta piva, potroši oko 20 posto ukupnog uroda hmelja", pojašnjava čelnik Barth Haas Groupa.

Craft pivo proizvode male, neovisne pivovare, služeći se tradicionalnim metodama proizvodnje, s većom količinom hmelja.