NAPADI ZAMALO SMRTONOSNIJI

Kirgistan: Dvojica bombaša samoubojica u Istanbulu bili su ruski državljani

01.07.2016 u 19:34

Bionic
Reading

Dvojica od trojice bombaša samoubojica u Istanbulu bili su ruski državljani, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova Kirgistana, a nadzorne kamere otkrile su da su napadi mogli biti još smrtonosniji jer su napadači planirali uzeti desetke putnika za taoce i raznijeti se zajedno s njima

Kako prenosi agencija Reuters citirajući konzulat Kirgistana u Istanbulu, 'turske vlasti otkrile su identitet dvojice terorista'.

Njihova su imena Rakim Bulgarov i Vadim Osmanov, objavio je kirgistanski konzulat bez drugih pojedinosti.

Ranije je bilo objavljeno da su bombaši državljani Rusije, Uzbekistana i Kirgistana.

Trojica samoubojica raznijela su se u zračnoj luci u Istanbulu ubivši 44 osobe i ranivši više od 260 što je bio četvrti po broju žrtava napad u Istanbulu od početka godine, no odgovornost nije još preuzela nijedna organizacija iako sve govori da ga je organizirala teroristička skupina Islamska država.

'Kažu da su to počinili u ime islama, no islam s time nema nikakve veze', rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i poručio 'njihovo je mjestu u paklu', prenosi agencija AFP.

Dnevni list blizak vladi piše da je broj žrtava mogao biti i veći da su napadači proveli plan o uzimanju više desetaka putnika za taoce s kojima su se planirali raznijeti. No njihovi kaputi kojima su prikrivali eksploziv, upali su u oči u ovo ljetno doba pa nadzorne kamere pokazuju snimke policajca u civilu koji legitimira jednog od napadača, a zatim kleči pod prijetnjom vatrenog oružja.

Turska policija uhitila je 11 stranaca osumnjičenih da su pripadnici ćelije Islamske države u Istanbulu, povezani s napadima, javila je ranije u petak televizija Haberturk.

Uhićenjima koja su u zoru izvele policijske interventne snage u četvrti Basaksehir na europskoj strani grada, broj osoba uhićenih u okviru istrage popeo se na 24.

U petak su diplomati iz više od deset zemalja, odjeveni u crno, bili na komemoraciji žrtvama napada.

'Terorizam napada i ovdje u većinski muslimanskoj zemlji', rekao je Henri Vantieghem, generalni konzul Belgije, koja je ove godine bila meta sličnih napada u zračnoj luci te dodao: 'Sve što pogađa Tursku pogađa i europske zemlje'.

Iz država središnje Azije, koje su bile sastavini dio nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, regrutira se najveći dio džihadista za Siriju i Irak. Gotovo 7000 državljana Rusije i bivših sovjetskih republika ratuje za Islamsku državu, tvrdi ruski predsjednik Vladimir Putin.

Turski mediji identificirali su čečenskog državljanina Ahmeta Šatajeva kao mozak napada u istanbulskoj zračnoj luci.

'Nekoliko puta Šatajev je putovao u Siriju i postao je jedan od visokih zapovjednika u ministarstvu rata Islamske dražve', rekao je Michael McCaul, predsjednik Odbora za unutarnju sigurnost u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Turska je već godinu dana izložena velikom nasilju zbog višestrukih napada koje na njezinu tlu čine pripadnici Radničke stranke Kurdistana ili Islamska država.