SUSRET NA DAN MARTINA LUTHERA KINGA

Kingov sin s Trumpom raspravljao o izbornom zakonu

17.01.2017 u 14:31

Bionic
Reading

Martin Luther King Mlađi susreo se jučer s nadolazećim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u njegovoj poslovnoj zgradi u New Yorku tijekom kojeg su raspravljali o promjena izbornog zakona zbog sumnji u pouzdanost elektronskog sustava glasanja te promjeni zakona o registraciji i identifikaciji glasača u različitim saveznim državama

Susret Kinga Mlađeg dogodio se na Dan Martina Luthera Kinga, američkog državnog praznika kojim se obilježava rođendan aktiviste nenasilnog pokreta za ljudska prava. Tijekom sastanka Trump i King Mlađi usaglasili su se kako je nužna promjena američkog izbornog zakona.

Naime, registracija i identifikacija birača su zbog jedne presude Vrhovnog suda SAD postale predmet spora među strankama. Suci su 2013. proglasile nevažećim dijelove zakona iz 1965. (Voting Right Acts) kojim je pokušano sprečavanje rasne diskriminacije birača.

U Demokratskoj stranci strahuju da bio pooštrene odredbe o registraciji i identifikaciji otežati sudjelovanje manjina na izborima. Republikanci, međutim, smatraju da su ove pooštrene odredbe važan instrument za sprečavanje izbornih prijevara.

Rezultati jedne nove studije pokazuju da su prijevare na izborima u SAD veoma rašireni fenomen. Većina saveznih država u SAD zahtijeva da se birači identificiraju prilikom glasanja, ali ne postoji jedinstven propis o tome  što se priznaje kao isprava za identifikaciju.

Susret Trumpa s Kingom Mlađim, javljaju agencije, došao je samo dan nakon što je budući predsjednik napao kongresmena Johna Louisa nakon što je ovaj legendarni borac za građanska prava izjavio da Trumpa ne smatra 'legitimnim predsjednikom'  jer  vjeruje da mu je Rusija pokušala pomoći dobiti izbore.

Trump je, pak, Louisu poručio kako bi se kongresmen iz Georgije više trebao koncentrirati na služenje građanima u svojem okruge, a ne kritizirati legalno izabranog predsjendika.  

Valja napomenuti kako je Berenice King, kćer ubijenog Kinga, upravo jučer pozvala Amerikance da se nastave boriti za svoju viziju ljubavi i pravde, bez obzira na to tko sjedi u Bijeloj kući.

Pritom nije izravno kritizirala novog američkog predsjednika koji nije popularan u afroameričkoj zajednici u SAD, ali je rekla da narod još ima izbor između 'kaosa i zajednice'.

'Na kraju, Donald Trump dođe i ode', navela je Berenice King i dodala da ljudima ostaje da nađu način da stvore, kako je njen otac rekao, 'zajednicu ljubavi'.

Martin Luther King bio je američki baptistički svećenik i borac za građanska prava. U borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti. Smatra se jednim od najboljih govornika i jednom od najutjecajnijih osoba u američkoj povijesti, a ubijen je u atentatu 1968. godine.