tradicionalno vjerovanje

Kinesko ministarstvo kulture najavilo rat striptizetama. Razlog je nevjerojatan

22.02.2018 u 19:44

Bionic
Reading

Kineske vlasti ovih dana pokrenule su najnoviju akciju protiv fenomena koji se učestalo pojavljuje samo još u ruralnim područjima ove zemlje, a to je striptiz na pogrebima

Kako piše britanski The Telegraph, kinesko ministarstvo kulture krajem siječnja priopćilo je kako je označilo striptiz i ostale vulgarne predstave tijekom pogreba kao pojave koje se moraju iskorijeniti pod svaku cijenu.

Rat s ovom vrstom striptiza u Kini traje dugo, još od 2006. godine, kad je pokrenuta prva kampanja, dok je drugi val borbe protiv ovog bizarnog trenda započeo 2015. godine.

Prema navodima ministarstva kulture, na meti su četiri kineske provincije: Henan, Anhui, Jiangsu i Hebei.

Prema vjerovanju u ruralnim područjima Kine, striptiz potiče ljude da u većim brojevima dolaze na pogrebe, dok s druge strane postoji vjerovanje kako će pokojnik na 'onom svijetu' biti bogatiji ukoliko na njegov ispraćaj dođe više ljudi.

Kineski etnolozi ističu kako se ovakve svečanosti organiziraju u čast reprodukcije, dok antropolog Kuang Haijan dodaje da su erotski performansi na pogrebima kulturni aktivizam.

  • +2
Kineske prostitutke Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zbog masovnosti pojave kineska je vlada otvorila i besplatne telefonske linije te građani mogu prijaviti slučajeve striptiza na posljednjim počivalištima, a za dojave se daju i novčane nagrade.

Prema raspoloživim informacijama, ovaj običaj se najviše zadržao u kineskim selima, koja i dan-danas izdvajaju velike svote novca za angažiranje striptizeta, pjevača i glumaca, a sve u cilju da pogrebu nazoči što veći broj ljudi. Striptizete su, uglavnom, lokalne prostitutke.