Švedska kraljevska obitelj

Raskalašena obitelj plave krvi: Kralj posjećuje striptiz barove, a punac simpatizira naciste

27.10.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Iako bi se za švedsku kraljevsku obitelj reklo kako se uz njezino ime ne vežu nikakvi skandali te kako su voljeni u narodu, to ipak nije tako. Uz samog kralja Carla XVI Gustafa često su se povezivali seks skandali, njegova najstarija kći liječila se od anoreksije, a supruga, kraljica Silvia, bila je na meti medija zbog očeva članstva u nacističkoj stranci

Britanska kraljevska obitelj vjerojatno je najpoznatija na svijetu, za njima ne zaostaju ni Španjolci, osobito zbog svih skandala i afera vezanih uz njih, no među utjecajnijom u Europi zasigurno je i švedska kraljevska obitelj, prepoznatljiva po mladim i atraktivnim nasljednicima koji itekako paze na pojavljivanje u javnosti.

  • +26
Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Princeze Victoria i Madeleine i princ Carl Philip postali su opsesija ljubiteljima kraljevskih obitelji, a ono što ih čini bližima 'normalnom' puku je i to da su u braku s običnim građanima, ne pripadnicima neke loze. Ipak, pod povećalom javnosti oduvijek je bilo kraljevo raskalašeno ponašanje - godišnji odmori na francuskoj rivijeri, putovanja diljem svijeta, organiziranje nebulozno skupih i razmetljivih zabava te osvajanje drugih žena kada supruge nema u blizini.

Sa samo 27 godina Carl XVI Gustaf postao je sedmi kralj Švedske. Njegov otac, princ Gustaf Adolf, poginuo je u avionskoj nesreći kada je on imao tek devet mjeseci, stoga je Carl XVI Gustaf naslijedio krunu od svog djeda. Sam kralj u mladosti je često bio na meti švedskog naroda, kada je, primjerice, javno izvrijeđao norveškog premijera zbog okrutnog lova na tuljane. Volio je žene, sportske automobile i ponašao se kao bogati plejboj. Iako mu je dijagnosticirana disleksija, uspio je upisati studij financija i ekonomije.

Svoju tri godine stariju suprugu Silviju Sommerlath upoznao je 1972. godine na Olimpijskim igrama u Münhenu. Ona je žena iz naroda, koja je djetinjstvo provela u Njemačkoj i Brazilu, a ujedno je prva pripadnica švedske kraljevske obitelji koja je imala i karijeru - bila je stjuardesa i profesionalni tumač. Zavjete su izmijenili 1976. godine, a večer prije glamuroznog vjenčanja samo za njih je na gala večeri svirala ABBA. Tijekom 41 godine braka dobili su troje djece - Victoriju, Madeleine i Carla Philipa.

Iako ima čak četiri starije sestre, na tron je ipak zasjeo jedini muški nasljednik, Carl XVI Gustaf. Njegova vladavina donijela je neke promjene te se uvelo to da prvorođeno dijete, bez obzira na spol, preuzima krunu. Stoga će jednog dana, kada švedski kralj umre, na njegovo mjesto zasjesti njegova najstarija kći Victoria, a ne njezin mlađi brat Carl Philip.

  • +6
Švedska princeza Victoria Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naklonost naroda stekao je tek u prosincu 2004. godine, kada je velik broj Šveđana poginuo u cunamiju koji je pogodio Tajland. Tada im se obratio sasvim iskreno te se prisjetio i očeve smrti. 'Volio bih da sam poput kraljeva iz bajki, pa da mogu sve loše ispraviti i koristiti se onom 'i živjeli su sretno do kraja života'. No ja sam, baš poput vas, jednostavno tužan i žalostan.'

U knjizi koju je napisao i objavio novinar Thomas Sjöberg, objavljenoj 2010. godine, otkrilo se kako je u svojim mlađim danima kralj bio čest gost na seks zabavama organiziranim u noćnom klubu u Stockholmu, koji je bio u vlasništvu bivšeg mafijaša Mille Markovicha, a nakon svakog posjeta tajna policija se brinula da ne ostanu nikakvi dokazi da je on bio tamo.

  • +8
Švedski princ Carl Philip i princeza Sofia Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim toga, u knjizi stoji i kako je potrošio 10 tisuća dolara u striptiz baru u Atlanti, tijekom boravka na Olimpijskim igrama 1996. godine, ali i sve o aferi krajem 90-ih, kada se spetljao sa švedsko-nigerijskom pop zvijezdom Camillom Henemark. Sama kraljica znala je za sve to, no jednostavno je bila nemoćna.

No nije samo kralj bio u problemima, već i njegova supruga nakon što je u javnost pušten dokumentarni film u kojem se tvrdilo kako je njezin otac Walter Sommerlath bio član nacističke stranke u vrijeme dok su živjeli u Brazilu, zahvaljujući čemu je stekao bogatstvo vrativši se u Njemačku tijekom 2. svjetskog rata.

  • +2
Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kraljica Silvia rekla je kako je njezin otac pristupio toj stranci iz jednog jedinog razloga - da njegova obitelj bude sigurna - te da nije bio politički involviran.

Sve je palo u zaborav u ljeto 2011., kada je prijestolonasljednica, princeza Victoria objavila svoju prvu trudnoću. Ona se za svog osobnog trenera Daniela Westlinga udala u lipnju 2010. u katedrali u Stockholmu, a taj vikend proglašen je praznikom u zemlji. Tom ženidbom on je dobio titulu princa. Za svoj dan iz snova princeza Victoria odabrala je bajkovitu haljinu švedskog dizajnera Pära Engshedena, a na glavi je imala krunu koju je i njezina majka nosila na svom vjenčanju.

Zanimljivost vezana uz vjenčanje je i ta da se Victoria udala na isti dan - 19. lipnja - kada i njezini roditelji 34 godine ranije. U sedmogodišnjem braku dobila je dvoje djece - princezu Estelle, koja je druga u nasljednoj liniji za tron, te princa Oscara. Malenu Estellu, prvu kraljevsku bebu u 30 godina, porodio je najbolji tamošnji doktor, koji je medijima otkrio kako dva mjeseca nije želio nikamo otputovati iz Stockholma kako bi u svakom trenutku bio princezi na raspolaganju te spreman kada dođe trenutak poroda.

Jedina mrlja u njezinoj biografiji bile su njezine borbe s anoreksijom, disleksijom i napadima panike 1997. godine, zbog čega je morala napraviti pauzu na fakultetu kako bi se podvrgla liječenju u Americi.

  • +4
Princ Carl Philip Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tri godine kasnije, 8. lipnja 2013. godine, udala se i njezina mlađa sestra, princeza Madeleine. Svog je supruga, Christophera O'Neilla, upoznala u New Yorku, u kojem je jedno vrijeme živjela, nakon što je razvrgnula zaruke s biznismenom Jonasom Bergstromom jer ju je prevario.

Christopher O'Neill, rođeni Britanac koji se školovao u Americi, odbio je švedsko državljanstvo, stoga on ženidbom nije dobio titulu princa, a zbog svega toga nije ni službeni član švedske kraljevske obitelji. Za razliku od svoje pet godina starije sestre, Madeleine nije odabrala vjenčanicu s potpisom nekog švedskog dizajnera, već kultnog Valentina. Bračni par ima dvoje djece - princezu Leonore i princa Nicolasa.

  • +6
Švedska princeza Sofia Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najmlađi član kraljevske obitelji, princ Carl Philip 13. lipnja 2015. godine vjenčao se sa svojom djevojkom Sofijom Hellqvist, koja je u Švedskoj bila poznata i prije udaje. Naime prije negoli je postala princeza Sofia je bila manekenka i reality zvijezda. Prema pričama, njezin ulazak u obitelj teško je pao kralju i kraljici, koji su, čini se, smatrali da nije dovoljno dobra za njihova sina.

Na vjenčanju je Sofia, poput svoje šogorice, princeze Victorije, odabrala haljinu koju je dizajnirala Šveđanka Ida Sjöstedt. Tijekom obreda vjenčanja mladenci su izmijenili dirljive bračne zavjete, a ono je prenošeno uživo na televiziji. Imaju dvojicu sinova - prinčeve Alexandera i Gabriela.