Legendarni rocker i skladatelj

Goran Bregović: 'Prva svirka mi je bila u striptiz baru'

29.06.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Vođu legendarnog sarajevskog rock’n’roll sastava Bijelo dugme koji je žario i palio Jugoslavijom te vođu Orkestra za vjenčanja i sprovode, s kojim je u protekla dva desetljeća stekao svjetsku slavu, hrvatska publika upoznat će u još jednom izdanju. Goran Bregović će se na koncertu u četvrtak navečer u Zagrebu predstaviti kao autor ozbiljne glazbe u kojoj spaja zapadnjački, orijentalni i židovski melos. Glazbenik je progovorio o svojoj vezi s klasikom i počecima karijere

'Bilo mi je i jako drago kada su mi se javili iz Zagrebačke filharmonije, a kada su došli u Beograd, brzo smo se i lako dogovorili. Zagrebačka filharmonija uvijek je imala reputaciju najboljeg simfonijskog orkestra u staroj Jugoslaviji i vjerujem da je to danas, naravno, još puno bolje. Do sada sam izvodio 'Tri pisma iz Sarajeva' s najboljim simfonijskim orkestrima iz Francuske, Mađarske, Belgije i jako se veselim ovoj izvedbi u Zagrebu. Samo da nam vrijeme bude lijepo', rekao je Bregović za Dnevni avaz.

Veza s klasikom datira od njegovih najranijih dana života pa je pričao i na temu i klasične glazbe i violine u svom odrastanju.

'Moj otac, koji je bio vojno lice, kao mlad je svirao violinu u svom selu Sveti Petar Čvrstec kod Križevaca. Poslije, kad je otišao u penziju, vratio se sviranju sa svojim pajdašima iz mladosti. Njegova je želja bila da ja učim violinu u muzičkoj školi, ali ja baš nisam bio za violinu. To je težak instrument koji treba puno vježbati, a ja sam više za gitaru, koja se ovako kako je ja sviram može naučiti za sedam dana', prisjetio se Bregović. Nastavio je priču o počecima svoje karijere.

'Počeo sam vrlo rano i svirao vrlo dobro. Najranije profesionalno iskustvo imao sam u striptiz-baru Splendid u Dubrovniku. Odatle nas je pokupio neki Talijan da sviramo u jednom baru u Italiji. Tako da sam započeo kao striptiz-bar muzičar, što je uvijek dobar znak. Kada imaš sedamnaest godina i gledaš toliko golih žena, to je očito znak s neba, kao da mi je Bog rekao: 'Bregoviću, ti ćeš se zabavljati s ovim što radiš', rekao je kroz smijeh legendarni glazbenik.