Qin gang

Kineski šef diplomacije u posjetu Europi

08.05.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang počinje u ponedjeljak posjet Europi u sklopu kojeg će boraviti u Njemačkoj, Francuskoj i Norveškoj

Kina, koja je zauzela neutralnu poziciju u vezi s ratom u Ukrajini unatoč bliskosti s Rusijom, objavila je u veljači dokument u 12 točaka sa svojim stajalištima o sukobu i pozvala je Moskvu i Kijev na pregovore.

Telefonski razgovor između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegova ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog potkraj travnja, prvi od početka ruske ofenzive 24. veljače 2022., probudio je nade u napredak u tom smislu.

U tom kontekstu, Qin Gang razgovarat će ovaj tjedan s njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock, šeficom francuske diplomacije Catherineom Colonnom i norveškom ministricom vanjskih poslova Anniken Huitfeldt, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik kineske diplomacije, Wang Wenbin.

Nije rekao o čemu će sve razgovarati. Xi Jinping je u ožujku posjetio Moskvu, a u travnju su ga posjetili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih je mjeseci jako pojačala političku i gospodarsku suradnju s Rusijom.

  • +16
Emmanuel Macron u Kini Izvor: EPA / Autor: NG HAN GUAN / POOL