70. obljetnica

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao poštivati autonomiju Hong Konga

30.09.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping je u ponedjeljak obećao da će nastaviti poštivati autonomiju Hong Konga, dok bivšu britansku koloniju, vraćenu Kini 1997., potresaju prodemokratski prosvjedi

Predsjednik je to izjavio uoči velike proslave 70. obljetnice uspostave Narodne Republike Kine, kada je priprema vojni mimohod i vatromet.

Hong Kong prolazi zadnja tri mjeseca svoju najtežu političku krizu od kada je vraćen Kini. Gotovo četiri mjeseca se tamo gotovo svakodnevno održavaju prosvjedi kojima se zahtijevaju demokratske reforme. Počeli su nakon zakonskog prijedloga o izručenju Kini optuženih građana Hong Konga, koji je u međuvremenu povučen.

Prosvjednici upozoravaju na ograničenja slobode, sve veću političku dominaciju Pekinga i traže uvođenje općeg biračkog prava za izbor šefa lokalne vlade.

Xi Jingpng se obvezao u ponedjeljak da će nastaviti primjenjivati načelo 'jedne zemlje i dva sustava' u Hong Kongu, na temelju kojeg taj grad raspolaže neovisnim pravosuđem i slobodom izražavanja.

'Nastavit ćemo u potpunosti i iskreno primjenjivati visoki stupanj autonomije teritorija i strogo ćemo poštivati kineski ustav i Temeljni zakon Hong Konga', naglasio je Xi.

Izjave predsjednika o Hong Kongu su bile nestrpljivo očekivane, jer vlada napetost nakon što su prosvjednici najavili ometanja službenih proslava u utorak.

Xijeve izjave ne iznenađuju i ne predstavljaju ustupak, one su tek podsjetnik na stajalište Pekinga, koji od početka samo ispunjava svoje zakonodavne obveze.