BLOKADA IZVOZA

Kina započela otvoreni ekonomski rat protiv Litve

03.12.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Kina je otpočela pravi ekonomski rat protiv Litve nakon što je uvela carinsku blokadu izvoza iz te baltičke države, priopćilo je danas litavsko trgovinsko tijelo

Okidač za ovakav kineski potez bila je odluka baltičke države da dopusti Tajvanu otvaranje predstavništva.

Kina je snizila razinu diplomatskih odnosa s Litvom i obustavila tamošnje konzularne službe nakon što je 18. studenoga u toj zemlji otvorena tajvanska misija.

Službeni Peking smatra Tajvan, koji ima autonomiju, svojim teritorijem, a ne zasebnom državom.

Tajvanski zastupnici u Europi i Sjedinjenim Državama koriste naziv glavnog grada Taipeija, čime se izbjegava spominjanje imena otoka.

'Žao mi je zbog ove odluke kineskih vlasti. Šteta je što je ova mjera poduzeta unatoč činjenici da je Litva jasno objasnila da otvaranje tajvanske diplomatske misije nije u suprotnosti s načelom 'jedne Kine', kojeg se pridržavamo', rekao je danas novinarima litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

  • +4
Sastanak delegacija Tajvana i Litve Izvor: EPA / Autor: TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDO

Dodao je da je od litavske vlade tražio da pronađe način nadoknade gubitaka s kojima će se suočiti domaće tvrtke.

Prvu informaciju o potezu kineske carine jučer je objavio Vidmantas Janulevičius, predsjednik Konfederacije industrijalaca Litve, pozivajući se na tri člana tog trgovačkog tijela.

Podsjetimo, Litva je u svibnju službeno objavila izlazak iz kineske Inicijative 17+1. Objasnila je da njezin izlazak ne znači prestanak bilateralne suradnje, no da je došao trenutak da EU razgovara s Kinom u formatu 27+1, jer je to najbolja pregovaračka pozicija Unije prema bilo kojem vanjskom partneru, pa tako i prema Kini.