čimbenik podjele

Litva napušta skupinu '17+1' zbog pogoršanja odnosa EU-a i Kine

22.05.2021 u 23:22

Bionic
Reading

Litva je najavila u subotu da napušta skupinu "17+1" koju čine Kina i zemlje središnje i istočne Europe, jer drži da je to čimbenik "podjele" sa stajališta Europske unije u kontekstu pogoršanja odnosa između 27-orice i Pekinga

"Litva se više ne smatra članicom formata 17+1 i ne sudjeluje u toj inicijativi", izjavio je ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis, prenosi agencija France presse.

Ministar je ocijenio da je ta struktura suradnje čimbenik "podjele" i pozvao je zemlje članice EU-a da s Kinom usvoje "puno učinkovitiji pristup i komunikaciju 27+1".

"Snaga i utjecaj Europe leže u njezinom jedinstvu", naglasio je ministar.

Članica skupine od 2012. godine, ta baltička zemlja je također pozvala zemlje EU-a da napuste tu platformu u ozračju pogoršanja odnosa između Kine i Europske unije.

U četvrtak je Europski parlament izglasao rezoluciju kojom odbija razmatrati sporazum između EU-a i Kine o ulaganjima ako Peking zadrži protusankcije određene europskim pojedincima, među kojima su eurozastupnici.

Posljednjih mjeseci Litva je poduzela korake koji su razbijesnili Peking, među kojima blokadu kineskih ulaganja i najavu otvaranja trgovinskog ureda na Tajvanu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je prosvjedovalo 4. ožujka i podsjetilo da se "oštro protivi" osnivanju službenih institucija na Tajvanu.

U četvrtak je litavski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje kineska politika prema ujgurskoj muslimanskoj manjini kao "zločin protiv čovječnosti i genocid".

Također je pozvao UN da pokrene istragu o logorima u kojima su zatočeni Ujguri u Xinjinagu, na zapadu Kine i tražio je od Europske unije da razmotri svoje odnose s Pekingom.