demografske mjere

Kina svim silama želi potaknuti rađanje djece, evo što sve uvodi

05.03.2024 u 08:08

Bionic
Reading

Kina će poboljšati politike koje podupiru rađanje, navodi se u službenom vladinom izvješću u utorak, u kojem se detaljno planiraju i potpora rastućoj starijoj populaciji povećanjem naknada i osnovnih mirovina te poticanjem privatnog mirovinskog sustava

Mjere objavljene na dan kada je počeo Svekineski narodni kongres, donesene su kao rezultat pada kineskog stanovništva 2023., drugu godinu zaredom, pri čemu je broj novorođenih pao na otprilike polovicu onih 2016., godine nakon ukidanja politike jednog djeteta, dok su sklopljeni brakovi 2022. pali na rekordno nisku razinu.

Kina će "raditi na društvu koje pogoduje rađanju djece i promicati dugoročni uravnoteženi razvoj stanovništva", stoji u izvješću vlade.

Razvit će "sustav brige o djeci u javnom interesu" kako bi se smanjili troškovi rađanja, roditeljstva i obrazovanja, dodaje se.

Demografski pad u Kini velikim je dijelom rezultat politike jednog djeteta nametnute između 1980. i 2015. Od 2021. parovima je dopušteno imati do troje djece.

Međutim, sve veći broj žena odlučuje se ne imati djecu zbog visokih troškova brige o djeci ili nespremnosti da se udaju ili stave svoju karijeru na čekanje, a rodna diskriminacija i dalje postoji u kineskom društvu.

Vlasti su već pokušale uvesti mjere za poticanje rađanja djece, uključujući produženje rodiljnog dopusta, financijske i porezne olakšice za rađanje djece, kao i stambene subvencije.

Kina je svejedno jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djeteta u odnosu na BDP po glavi stanovnika, procijenio je istaknuti kineski think tank u veljači, detaljno iznoseći nužne gubitke žene ako želi roditi.

Kako bi podržala starije osobe, Kina će implementirati privatni mirovinski sustav u cijeloj zemlji i "primjereno povećati" minimalne osnovne starosne beneficije za stanovnike sela, ali i stanovnike grada koji ne rade, kao i osnovne mirovine.

Kina će izgraditi sustav za pružanje usluga skrbi za starije osobe kod kuće i razviti zdravstveni sustav za starije osobe, kaže izvješće.